Week 38

0
372

[metaslider id=2065]

Hoe je baby groeit

Je baby weegt 3200 gram en is 48 centimeter lang. De meeste baby’s worden tussen de 38e en 42e week geboren. Je baby is al voldragen en komt alleen nog aan van babyvet. Hij heeft een stevige greep, die je binnenkort kunt testen als je zijn handen voor de eerste keer vasthoudt.

Vraag je je af welke kleur je baby’s ogen zullen zijn? Je kunt het misschien niet meteen zien. Als je baby met bruine ogen is geboren, blijven ze waarschijnlijk bruin. Als hij wordt geboren met staalgrijze of donkerblauwe ogen, kunnen ze grijs worden, blauw blijven, groen worden of bruin tegen de tijd dat hij 9 maanden oud is. Dat komt omdat de irissen van een kind (het gekleurde deel van het oog) mogelijk meer pigment krijgen in de maanden nadat hij is geboren, maar meestal worden ze niet lichter of blauwer. Groene/bruine en bruine ogen hebben meer pigment dan grijze of blauwe ogen.

Hoe je leven verandert

Veel vrouwen kunnen niet wachten op de geboorte van hun kindje. Gebruik deze tijd om de babykamer klaar te maken, het huis kindveilig te maken of doe nu de klussen en klusjes waar je straks misschien een tijdje niet aan toe komt als je baby is geboren. Neem dutjes, lees een goed boek en zorg voor quality time met je partner, zolang je kunt.

Sommige zwellingen in je voeten en enkels zijn normaal tijdens deze laatste weken, maar bel onmiddellijk je arts of verloskundige als je merkt dat je:

  • Voeten of enkels overmatig of plotseling opzwellen;
  • Meer dan een lichte zwelling van je handen hebt;
  • Zwellingen in je gezicht hebt;
  • Wallen rond je ogen hebt;
  • Plotseling in gewicht toeneemt.

Informeer hem of haar ook onmiddellijk als je: ernstige of aanhoudende hoofdpijn hebt, visuele veranderingen meemaakt (zoals dubbel of wazig zien, zien van vlekken of flikkerende lichten, lichtgevoeligheid of een tijdelijk verlies van gezichtsvermogen), intense pijn in de bovenbuik hebt of misselijk bent en moet braken. Dit zijn symptomen van een ernstige aandoening die pre-eclampsie wordt genoemd.

Meer informatie over: Voorbereiden op de borstvoeding

Moedermelk is het perfecte voedsel voor baby’s. Het heeft precies de juiste verhoudingen en soorten eiwitten, koolhydraten en vetten, samen met bijna alle vitamines en mineralen die een baby nodig heeft in de eerste zes maanden van zijn leven. Tientallen studies hebben de voordelen van borstvoeding bevestigd. Borstvoeding beschermt je baby tegen ademhalingsproblemen en oorinfecties, vermindert het risico van je baby op allergieën, sommige vormen van kinderkanker en wiegendood. Bovendien vermindert je stressniveau en je kans op borst- en eierstokkanker.

Huid-op-huidcontact

Sta erop dat jij en je baby onmiddellijk na de geboorte huid-op-huidcontact hebben (tenzij één van jullie een medische complicatie heeft), zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen met borstvoeding geven. Als je een c-sectie hebt gehad, vraag dan of je baby op je borst wordt gelegd, terwijl de artsen je operatie afronden en dan met je meegaan naar de verkoeverkamer (uitslaapkamer). Voed je pasgeboren baby regelmatig – acht tot twaalf keer elke 24 uur.

Borstvoeding

Alleen omdat borstvoeding de meest natuurlijke manier is om je baby te voeden, wil dat nog niet zeggen dat het altijd gemakkelijk is. Voor veel vrouwen kan borstvoeding in het begin ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn. Lijd niet in stilte. Pijn is vaak een aanwijzing dat je baby niet goed aan je tepels ligt. Zijn mond moet een groot deel van je areola bedekken (de gepigmenteerde huid rond je tepel). Ook moet je tepel ver in de mond van je baby liggen.

Lezen over babyverzorging

Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit het perfecte moment om te gaan lezen over de verzorging van je baby. Je zult waarschijnlijk niet zoveel tijd hebben om te lezen nadat je baby is geboren, dus lees alles wat je kunt vinden over de eerste paar weken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in