Week 30

0
484

[metaslider id=2017]

Hoe je baby groeit

Je baby is in week 30 ongeveer 38 centimeter lang en weegt 1300 gram. Zijn zicht blijft zich ontwikkelen, hoewel het nog niet erg scherp is. Zelfs als je baby is geboren, zal hij een groot deel van de dag zijn ogen gesloten houden. Wanneer hij zijn ogen opent, reageert hij op de veranderingen in het licht.

Hoe je leven verandert

Misschien voel je je tegenwoordig een beetje moe, vooral als je ’s nachts niet zo goed kunt slapen. Ook kun je je onhandiger voelen dan normaal, wat trouwens volkomen begrijpelijk is. Je bent niet alleen zwaarder, maar de concentratie van het gewicht in je zwangere buik zorgt voor een verschuiving in je zwaartepunt. En dankzij hormonale veranderingen zijn je ligamenten soepeler en je gewrichten dus losser, wat leidt tot een afname in je gevoel voor balans.

De combinatie van ongemakkelijke symptomen en hormonale veranderingen kunnen weer leiden tot die emotionele ups en downs (stemmingswisselingen). Het is belangrijk om te weten dat het normaal is dat je je zorgen maakt of je een goede ouder bent. Maar als je deze blues niet onder controle kunt houden, moet je contact opnemen met je huisarts of verloskundige.

Meer informatie over: Gemeenschappelijke bevallingsangsten

Ben je erg nerveus over het bevallen? Je bent echt niet alleen! Dit zijn veelvoorkomende angsten:

Ik ben bang dat ik de pijn niet kan verdragen

Sommige vrouwen weten van tevoren al dat ze medicatie voor de bevallingspijn willen, de meeste vrouwen kiezen voor een ruggenprik. Anderen willen helemaal geen medicatie. Zij accepteren de pijn en leren zichzelf een paar technieken aan om beter met de bevallingspijn om te gaan. Met de juiste voorbereiding en ondersteuning verloopt de natuurlijke bevalling voor sommige vrouwen bevredigend.

Ik ben bang voor een episiotomie of een scheur

Een episiotomie is een chirurgische snee in het spiergebied tussen de vagina en de anus (het perineum) die vlak voor de bevalling wordt uitgevoerd om je vaginale opening te vergroten. Sommige vrouwen scheuren spontaan in dit gebied tijdens de bevalling – zelfs bij een episiotomie – en de scheuren kunnen variëren van bijna niet waarneembaar tot ernstig. Praat met je verloskundige over hoe vaak en onder welke omstandigheden zij episiotomieën uitvoert en hoe zij je kan helpen om een episiotomie of ‘spontane’ scheuren te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal hechtingen, dat nodig is om de scheur te hechten, minder is als je ongeveer 5 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum je perineum gaat masseren.

Ik ben bang dat ik moet bevallen met een c-sectie (keizersnede)

Aangezien circa 20% van de vrouwen die gaan bevallen van hun eerste kind uiteindelijk een keizersnede nodig heeft, is ook deze angst begrijpelijk. Als je je richt op een natuurlijke bevalling, kan het bevallen met een keizersnede erg teleurstellend zijn.

Babyspullen gereed maken

Dit is een perfecte klus voor je partner of een vriend die wil helpen. Wiegen en kinderwagens kunnen lastig zijn om in elkaar te zetten, vooral als je straks niet meer goed kunt slapen. Voor veel spullen zijn vaak batterijen nodig, dus zorg dat je deze altijd bij de hand hebt.

Tip: Overweeg oplaadbare batterijen en een batterijlader aan te schaffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in