Samen Zwanger - Mannen met kinderwens drinken liever ook niet

Mannen met kinderwens drinken liever ook niet. Dat drinken bij vrouwen voor en tijdens een zwangerschap niet goed is voor een kind is inmiddels wel bekend. Maar minder bekend is dat mannen hun portie alcohol ook beter kunnen laten staan.

Dat doen ze nu niet, blijkt uit onderzoek van het tv-programma Hoe Bevalt Nederland. Uit het onderzoek onder 16.000 vrouwen blijkt dat 85 procent van hun mannen gewoon blijft doordrinken. Slechts 14 procent doet dat niet.

“We weten dat alcohol slecht is en in grote hoeveelheden is alcohol nog slechter”, zegt gynaecoloog Jesper Smeenk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Al zijn er volgens studies voor zover bekend geen grote risico’s voor het nageslacht. “Het lijkt er niet op dat alcoholgebruik bij mannen leidt tot kinderen met een afwijking.”

Alcohol is giftig. Je legt de fabriek langere tijd stil.

Jesper Smeenk, gynaecoloog

Wel zeker is dat alcoholgebruik slecht is voor de zaadproductie. “Helemaal niet drinken is het beste. Maar je hoeft echt niet helemaal als een monnik te leven, hou het op één of twee consumpties per dag. Het probleem is echter dat mannen vaak op vrijdag of zaterdag de week doornemen. En dan gaat het hard. Dat is slecht voor de zaadfabriek, die door veel alcohol wordt stilgelegd.”

Alcohol onderdrukt de productie van het LH-hormoon, dat de testikels aanstuurt, legt de gynaecoloog uit. “Daarnaast heeft alcohol een toxisch effect. Niet alleen de hoeveelheid zaadcellen neemt door alcohol af, ook de kwaliteit. Dat betekent dus minder gezonde zaadcellen.”

Het negatieve effect is niet te vergelijken met een kater waar je een dagje last van hebt. “Alcohol is giftig. Je legt de fabriek langere tijd stil.”

Taboesfeer

“Vooral het drinken van grote hoeveelheden alcohol, tussen de vijf en tien consumpties, is van invloed op de zaadkwaliteit en dus de vruchtbaarheid”, zegt gynaecoloog Ron van Golde van het Maastricht UMC. “Het probleem is dat de mensen die een gezin stichten vaak in de leeftijd zijn dat ze in het weekend een drankje willen drinken.”

Volgens zijn collega Smeenk in Tilburg ligt het onderwerp voor veel mannen nog een beetje in de taboesfeer. “Ze gaan in de voetbalkantine in het weekend liever niet aan de cola. Maar zwanger worden doe je samen, de man moet dat net zo goed oppakken als de vrouw en solidair zijn. Daar is nog een wereld te winnen.”

 

Bron: NOS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in