Samen Zwanger - Zijn vaders gelukkiger door kinderen dan moeders

Zijn vaders gelukkiger door kinderen dan moeders? Nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dit te suggereren. In 3 studies, uitgevoerd aan de University of California, werden 18.000 mensen ingezet en werd vastgesteld dat vaders gelukkiger worden van het ouderschap, dan moeders.

Oorzaak

Een mogelijke oorzaak, zo kwam uit het onderzoek, is dat vaders meer spelen met hun kinderen. De onderzoekers gaven aan dat het hele gezin kan profiteren als de beide ouders meer tijd doorbrengen met spelen.

Makkelijker gezegd dat gedaan, horen we je denken. Spelen is vaak niet het enige dat op een dag gedaan moet worden.

Overige resultaten

Het onderzoek kwam, naast bovengenoemde resultaten, ook met de volgende uitkomsten na het analyseren van de data:

  • Ouders voelen zich over het algemeen beter dan niet-ouders. Hierbij blijkt dat vaders meer geluk ervaren op basis van metingen van positieve energie, depressie symptomen en dagelijks gedoe.
  • Vaders rapporteerden een grotere mate van blijdschap tijdens de zorg voor hun kinderen dan moeders. De laatste groep gaf aan juist blijer te worden van andere activiteiten dan zorgen voor de kinderen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn en blijven natuurlijk subjectief. Daarnaast zijn de oorzaken van de uitkomsten lastig exact te bepalen.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk een wisselwerking tussen vaders die juist meer spelen en zich daardoor gelukkiger voelen. Een soort opwaartse spiraal. Daarentegen doen veel moeders allerlei klusjes in en rond het huis en zijn die daar heel druk mee. Voor vaders geld misschien het grootouders effect; lekker genieten van de kinderen en vervolgens weer weggaan voor de klusjes.

Het is en blijft gokken naar de exacte oorzaak, maar de data liegt niet over de bevindingen.

 

Bron: The Washington Post

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in