Samen Zwanger - Zwanger en naar een festival Let op baby kan gehoorschade krijgen

De zomer is begonnen en dat betekent dat veel mensen, jong, oud, zwanger, naar festivals gaan. Vaak staat het geluid dat uit de speakers komt erg hard. Veel zwangere vrouwen weten niet dat dat een groot risico is voor hun ongeboren kind.

Dat zwangere vrouwen beter niet kunnen roken en alcohol drinken, is wel bekend. Ervoor zorgen dat je ongeboren kind geen gehoorschade krijgt, hoor je alleen niet zo vaak. Veel vrouwen weten namelijk niet dat het geluid uit de speakers dwars door de buikwand gaat.

97 decibel

De Universiteit van Gent vindt dat dit risico op gehoorschade bij ongeboren kinderen wordt onderschat. Volgens de universiteit worden er namelijk veel baby’s geboren met gehoorproblemen, omdat de buikwand maar vijf decibel dempt.

Bart Vinck, audioloog aan de Universiteit van Gent, zegt dat het aantal decibel op een festival al snel rond de 100 ligt. Met vijf decibel demping heeft het ongeboren kind volgens hem toch nog 97 decibel te verwerken. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een harde motor. In een reactie laat de Nationale Hoorstichting weten dat de oren van ongeboren kinderen al na drie maanden zijn ontwikkeld, waardoor ze het geluid van buitenaf echt meekrijgen. Verder kunnen zij niets zeggen of het kind na een festivalbezoek al gehoorschade heeft, omdat zij het onderzoek niet kennen.

Hoger ingeschat

Een woordvoerder van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam stelt dat hij de demping van de buikwand iets hoger had ingeschat, maar doordat er geen onderzoek bij hun bekend is, kunnen ze er niets over zeggen. Als het waar is, raden zij zwangere vrouwen aan om festivals te vermijden.

Bron: RTL Nieuws, Editie NL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in