Samen Zwanger - 'Zwangerschap maakt kans op terugkeer borstkanker niet groter'

Vrouwen die zijn genezen van borstkanker en daarna zwanger worden, zouden geen verhoogde kans hebben om de ziekte opnieuw te krijgen. 

Dat blijkt uit een studie van de American Society of Clinical Oncology, waarvan de resultaten zaterdag zijn gepresenteerd, meldt Reuters.

Aan het onderzoek deden meer dan 1.200 vrouwen mee. Zij zijn jonger dan vijftig jaar en leden aan niet-uitgezaaide borstkanker. Het merendeel van deze vrouwen (57 procent) had kanker van het type ER-positief, wat inhoudt dat de tumors groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen.

Artsen dachten eerder dat vrouwen met dit type borstkanker bij zwangerschap mogelijk een verhoogde kans hadden op terugkeer van de ziekte nadat zij hiervan genezen waren, gezien de hormonale veranderingen die in het lichaam plaatsvinden.

Geen verschil

Van de ruim 1.200 vrouwen werden er 333 zwanger gedurende het onderzoek. Dit was gemiddeld 2,4 jaar nadat zij voor borstkanker behandeld waren.

Na tien jaar vonden de onderzoekers geen verschillen wat betreft terugkeer van de ziekte tussen de groep vrouwen die zwanger werd en vrouwen die dat niet werden. Bovendien zouden vrouwen met het type ER-negatieve borstkanker juist baat hebben bij een zwangerschap: hun kans om aan de ziekte te sterven daalde met 42 procent.

“Deze bevindingen bevestigen dat zwangerschap na borstkanker niet ontmoedigd moet worden, ook bij vrouwen met ER-positieve borstkanker”, zegt hoofdonderzoeker Matteo Lambertini. “Daarbij is het mogelijk dat zwangerschap juist een beschermende factor is bij patiënten die lijden aan het type ER-negatieve borstkanker. Het is wel belangrijk dat hier uitgebreider onderzoek naar moet worden gedaan.”

Ook wil het onderzoeksteam de effecten onderzoeken van zwangerschap bij vrouwen die leden aan het type HER2-positieve borstkanker of aan erfelijke borstkanker.

Bron: NU.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in