Samen Zwanger - Zwangerschapsklachten die je niet moet negeren

Elke zwangere vrouw heeft wel eens last van een kwaaltje. Toch zijn er ook sommige klachten die je beter niet kunt afdoen als een zwangerschapskwaaltje. Dit zijn tien zwangerschapsklachten die je beter niet kunt negeren.

1 Overmatig overgeven

Overgeven is het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje. Meestal heb je hier vooral in de ochtend of avond last van. Maar als je meerdere keren per dag overgeeft, loop je grote kans op uitdroging. Als je blijft overgeven, is het verstandig om je verloskundige te bellen. Doe dit zeker als je pijn hebt onder je ribben en je handen opgezwollen zijn, want dan heb je misschien bloedarmoede. Overmatig overgeven kan ook een teken zijn van HG.

2 Aanhoudende hoofdpijn

In het eerste en derde trimester hebben veel vrouwen last van hoofdpijn. De hoofdpijn later in je zwangerschap kan komen door het extra gewicht wat je bij je draagt en de houding die je daardoor aanneemt. Maar het kan ook een voorteken van zwangerschapsvergiftiging zijn. Blijf daarom opletten en neem contact op met de verloskundige zodra je het niet vertrouwt. Genoeg drinken, gezond eten, slaap en rust helpen tegen hoofdpijn.

3 Erge duizeligheid of slapheid

Duizeligheid is een veel voorkomend kwaaltje. Het kan betekenen dat je het niet genoeg rust neemt of niet genoeg gegeten hebt, maar het kan ook een verschijnsel zijn van bloedarmoede. Tijdens je zwangerschap worden je vaatwanden en je bloed namelijk dunner, waardoor je zuurstofbehoefte omhoog gaat en je duizelig kunt worden.

4 Bloedverlies uit je vagina

Licht bloedverlies in het begin van je zwangerschap is normaal. Dit komt dan doordat je eitje zich aan het innestelen is. Maar als je later in je zwangerschap bloed verliest, kan het een teken zijn dat er iets mis is. Het hoeft natuurlijk niets ernstigs te zijn, maar neem wel gelijk contact op met je verloskundige als je het niet vertrouwt.

5 Op je buik vallen

Als je uitglijdt op de trap of struikelt is het logisch dat je je zorgen maakt om je baby. Vaak is er niets aan de hand, want je baby zit veilig beschermd in je baarmoeder. Maar als je je toch zorgen maakt, kun je beter altijd even de verloskundige bellen en vertellen hoe je bent gevallen. Zij kan dan inschatten of je langs moet komen voor onderzoek.

6 Het lekken van vocht uit je vagina

Als je vocht verliest voor je zevenendertigste week betekent het dat je vliezen te vroeg zijn gebroken. Ga naar het ziekenhuis zodat er gekeken kan worden of je baby in orde is en wordt je ingeënt tegen eventuele infecties. Zijn je vliezen gebroken na je zevenendertigste week? Dan begint je bevalling! Bel je verloskundige en maak je klaar voor je bevalling.

7 Hoge koorts

Ziek worden kan iedereen overkomen, ook als je zwanger bent. Maar heb je koorts hoger dan 37,5 graad en heb je verder geen griep- of verkoudheidssymptomen, bel dan je verloskundige. Hij kan inschatten of de situatie erg is. Als je koorts hoger dan 39 graden is, is dit mogelijk schadelijk voor je baby. Waarschijnlijk heb je een infectie opgelopen, dus ga meteen langs de dokter.

8 Wazig zicht

De meest voorkomende oogklachten tijdens een  zwangerschap zijn wazig of troebel zicht, dubbel of stippen zien of een dof licht zien. Dit heeft meestal te maken met bloedarmoede en kan goed verholpen worden. Bel daarom je verloskundige als je in de tweede helft van je zwangerschap hier last van krijgt.

9 Pijn in je buik

Natuurlijk let je iets meer op pijntjes als je zwanger bent, maar als je ernstige buikpijn hebt, is dat wel iets om in de gaten te houden. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van bandenpijn. Dat is pijn in je onderbuik en komt doordat je baarmoeder en spieren het extra gewicht moet dragen. Het beste kun je bij aanhoudende buikpijn even naar je verloskundige gaan, die kan kijken wat voor soort buikpijn je hebt.

10 Je voelt je vreemd

Soms is er geen specifieke reden of oorzaak te vinden, maar voel je je vreemd. Tijdens je zwangerschap kan het zomaar zijn dat er dan iets niet helemaal goed gaat. Vertrouw op je eigen instinct en bel als je twijfelt gewoon je verloskundige op. Met dat extra belletje val je niemand lastig, maar ben je wel sneller gerustgesteld.

 

Bron: Mamaenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in