Samen Zwanger_1 maand oud_week 4Samen Zwanger_1 maand oud_week 4

De hersenen van je baby worden steeds groter en complexer. Ze groeien ongeveer 5  centimeter gedurende de eerste 3 maanden. Je baby heeft nu momenten van stilte en alertheid. Gebruik deze rustige momenten om je baby beter te leren kennen. Praat met hem, zing voor hem en beschrijf de foto’s op de muren. Je kunt natuurlijk nog geen gesprek met hem voeren, maar hij neemt de woorden die je zegt wel in zich op. Nieuwe stoffen en materialen, bezienswaardigheden en geluiden zijn allemaal leermogelijkheden voor je baby.

Schuldgevoelens, omdat je geen borstvoeding geeft

De samenleving legt veel druk op nieuwe moeders om borstvoeding te geven. Natuurlijk is moedermelk het beste wat je je baby kunt geven. Er zijn echter veel redenen waarom borstvoeding gewoon niet werkt voor sommige vrouwen en hun baby’s. Dat kan bijzonder hard aankomen als je dit tijdens de zwangerschap had gepland en de omstandigheden het onmogelijk of moeilijker maken dan je had verwacht.

Zowel moedermelk als babyvoeding voedt groeiende baby’s. Praat over je gevoelens en wees niet te streng voor jezelf. Het belangrijkste om te onthouden is dat het voeden van je baby uiteindelijk niet zo belangrijk is als het geven van liefde en goede zorg.

Meer informatie over: Het gehoor van je baby

In de eerste weken na de bevalling krijg je baby een gehoortest, zodat afwijkingen kunnen worden opgespoord. Het doorstaan van deze test betekent niet dat het gehoor van je baby perfect is. Bovendien kunnen sommige baby’s later gehoorverlies ontwikkelen als gevolg van ziekte of letsel. Omdat ouders en zorgverleners vaak de eerste zijn om te merken dat er iets mis is, wil je je natuurlijk bewust zijn van de waarschuwingssignalen van gehoorverlies. Maar weet dat je misschien niet kunt ontdekken dat er een probleem is. Je baby kan naar je toe draaien als je praat of de kamer binnenkomt, maar dit betekent niet dat zijn gehoor goed is. Mogelijk kan hij wat geluiden horen, maar hij mist misschien genoeg om zijn vermogen om te leren spreken te beïnvloeden. Om deze redenen is het belangrijk om het gehoor van je baby regelmatig te laten controleren.

Gehoorproblemen

Sommige baby’s worden geboren met gehoorproblemen die worden veroorzaakt door een erfelijk probleem. Andere oorzaken zijn infecties. Sommige geboorteafwijkingen veroorzaken ook doofheid. Ook kan een gehoorprobleem soms tijdelijk zijn, veroorzaakt door een verkoudheid, een middenoorontsteking of een grote opeenhoping van oorsmeer. Of het binnenoor kan beschadigd zijn. Als je je zorgen maakt over het gehoor van je baby, vertel dit dan aan de arts, die zijn oren kan onderzoeken, gehoortesten kan doen of je door kan verwijzen naar een audioloog of een KNO-arts (keel, neus en oor), die nauwkeuriger testen kunnen verrichten.

Een tijdige diagnose

Het is erg belangrijk dat gehoorproblemen op tijd gediagnosticeerd worden. Gehoorverlies dat onbehandeld blijft, kan ervoor zorgen dat je baby in de toekomst problemen krijgt met leren en zijn taalontwikkeling, maar een vroege diagnose en behandeling leidt meestal tot een normale ontwikkeling van zijn taalvaardigheden. De behandeling kan bestaan ​​uit een hoortoestel dat kan worden aangepast aan je kleine baby. Later kunnen kinderen met gehoorproblemen kandidaat zijn voor een cochleair implantaat, een apparaat dat elektroden gebruikt om geluid te verwerken, evenals logopedie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in