Samen Zwanger_ 3 maanden oud_ week 3

Je baby begint meer te begrijpen van de wereld om hem heen. Hij bekijkt alles met nieuwsgierigheid, zelfs zijn eigen spiegelbeeld. Zet een onbreekbare spiegel naast hem neer of zet hem voor je spiegel. Je baby zal niet beseffen dat hij het is die in de spiegel kijkt (dat begint meestal pas aan het einde van het tweede jaar), maar dat doet er niet toe. Hij zal het leuk vinden om naar de reflectie van zichzelf of iemand anders te staren.

Vriendschap

Het hebben van een nieuwe baby zorgt voor veranderingen in je relaties met iedereen,  inclusief je vrienden. Soms zijn oude vrienden die geen kinderen hebben net zo blij met je baby als jij. En afgezien van een paar aanpassingen aan je schema gaan de dingen gewoon door zoals ze voor de zwangerschap of bevalling gingen. Maar anderen zijn misschien niet zo enthousiast over je nieuwe levensfase. Sommigen zijn jaloers en anderen verveeld, maar het kan ook zo zijn dat je vrienden geen interesse in kinderen tonen. Je kunt je vrienden niet helemaal de schuld geven. Jij bent ook aan het veranderen. Interesses die je ooit hebt gedeeld met bepaalde mensen kunnen niet langer in je levensstijl passen.

Hoewel je niet kunt verwachten dat alles precies hetzelfde blijft, helpt het om te streven naar een balans tussen je oude manier van samen zijn en je nieuwe situatie. Je vrienden kunnen niet van je verwachten dat je alle gedachten aan je baby verliest en jij kunt niet van hen verwachten dat ze alleen over het ouderschap willen praten. Zoek naar overeenstemming in jullie activiteiten en tijd samen. Het is geweldig als jullie met z’n tweeën kunnen lunchen, en dat ze ook eens langskomen om je baby te bezoeken. Je baby kan er ook voor zorgen dat je nieuwe vrienden krijgt. Peuterspeelzalen, ondersteuningsnetwerken van moeders en toevallige ontmoetingen zorgen voor vriendschap met andere nieuwe ouders.

Meer informatie over: Spruw

Spruw is een schimmelinfectie in de mond van je baby, veroorzaakt door gistachtige schimmels Candida albicans. Als je moeilijk weg te vegen witte vlekken ziet aan de binnenkant van de lippen en wangen, kan dat een teken zijn van spruw. De gistachtige schimmels groeien in vochtige, warme en suikerachtige omgevingen, zoals de binnenkant van de mond van een baby. Als je borstvoeding geeft, kunnen je tepels worden geïnfecteerd met deze schimmels, waardoor je tepels tijdens het voeden droog, gevoelig en pijnlijk kunnen worden. Je bent kwetsbaarder als je gestrest bent en je weerstand laag is. De gistachtige schimmels kunnen ook door het spijsverteringskanaal van je baby reizen en er aan de andere kant uit komen, waardoor je baby luieruitslag of een vaginale gistinfectie krijgt.

Raadpleeg de arts van je baby. Hij zal waarschijnlijk een antischimmelmedicijn voor jou en je baby voorschrijven. Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk dat jullie allebei behandeld worden, zodat jullie elkaar niet opnieuw kunnen infecteren. Nadat de behandeling is begonnen duurt het waarschijnlijk enkele weken voordat de aandoening verdwijnt. Tijdens de behandeling moet je jouw handen regelmatig wassen en je baby’s speelgoed en fopspenen in kokend water steriliseren. Het gebruik van een vrij verkrijgbare schimmelwerende crème (clotrimazol) op je tepels kan je helpen, evenals ibuprofen. Hoewel de schimmelinfectie vervelend voor je is, kan het geen nadelige gevolgen voor je baby hebben. Sommige baby’s met spruw zijn meer geïrriteerd en minder geïnteresseerd in eten, omdat hun wangen en tandvlees pijnlijk aanvoelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in