Samen Zwanger_2 maanden_week 4

Je baby voorlezen zal, zelfs op deze jonge leeftijd, zijn vruchten afwerpen. Door je stem te variëren, dwaze stemmen te gebruiken en te zingen, wordt het contact tussen jou en je baby veel interessanter. Als je baby de andere kant op kijkt of zijn interesse verliest terwijl je aan het voorlezen bent, probeer dan gewoon iets anders te doen en hem tijd te geven om te rusten. Kies voor schoolboeken met grote, heldere afbeeldingen en eenvoudige tekst of zelfs boeken zonder woorden met afbeeldingen om te vertellen.

Op dit moment hoef je niet veel aandacht te besteden aan leeftijdsrichtlijnen. Boeken die zijn ontworpen voor oudere kinderen, kunnen een baby boeien als ze duidelijke, heldere afbeeldingen en heldere kleuren hebben.

Omgaan met ongewenst advies

Als je een baby hebt, lijkt iedereen in de wereld een mening te hebben: “Zou ze geen trui moeten dragen?” “Ze zal niet groot en sterk worden als je niet snel begint met het geven van vaste voeding.” “Als je hem op een fopspeen laat zuigen, ruïneert hij zijn tanden!” Of het advies nu goed of fout is, het is de enorme opdringerigheid die je kan irriteren.

Neem alles wat je hoort niet al te serieus. Er is geen snellere manier om je groeiende zelfvertrouwen te ondermijnen dan te luisteren naar elk stukje informatie van vrienden, familieleden en vreemden. Doe wat je denkt dat het beste is. Realiseer je dat het advies meestal goed bedoeld is. Mensen voelen zich aangetrokken tot baby’s. Soms maken ze ‘nuttige’ opmerkingen, zodat ze iets kunnen zeggen. Je kunt hier het beste vrijblijvend op reageren, zoals ‘Bedankt voor je bezorgdheid’ of ‘Ik zal daarover nadenken’. Een geweldige manier om om te gaan met grootouders die hun eigen ideeën hebben over eten of slapen, is door een derde partij in te schakelen. Probeer: “Bedankt, mam. Ik zal zien wat onze dokter zegt.”

Meer informatie over: Het hoofd en het haar van je baby

Hoofd

Als je baby een afgeplat hoofdje heeft ontwikkeld (een aandoening die bekend staat als positionele posterior plagiocephalie), kan dit het gevolg zijn van te veel slapen in dezelfde positie. Baby’s worden geboren met een zachte, buigzame schedel en als ze elke nacht op hun rug slapen, kan hun hoofd een vlakke plek ontwikkelen op de plek die tegen het matras drukt. Als dat bij jouw baby niet ernstig is, zal de arts je waarschijnlijk vertellen om verschillende dingen thuis te proberen, zoals ervoor zorgen dat je kind veel tijd op zijn buik (onder toezicht en wakker) doorbrengt om zijn nekspieren te versterken. Hierdoor kan hij tijdens het slapengaan zijn hoofd meer bewegen, zodat hij niet altijd in dezelfde positie hoeft te rusten.

Als de plagiocephalie van je kindje wèl ernstig is, moet hij misschien een paar maanden een speciaal op maat gemaakte hoofdband dragen om de vorm van zijn schedel te corrigeren. De slagingspercentages voor dit soort therapieën zijn hoog, zeker als de behandeling zo vroeg mogelijk is begonnen, dus ga zo snel mogelijk naar de arts.

Haar

Baby’s die hun hoofd in dezelfde positie houden, het tegen het matras wrijven of tegen de zijkant van hun wieg leunen, kunnen een kale plek ontwikkelen. Maak je geen zorgen, er groeit nieuw haar naarmate je baby ouder wordt en oud haar wordt vervangen door nieuw haar. Haaruitval kan ook om andere redenen gebeuren: baby’s met veel haar verliezen vaak haar als de hormoonspiegel daalt. Andere oorzaken van haaruitval, zoals ringworm (oppervlakkige schimmelinfectie van de huid) of de auto-immuunziekte alopecia areata (goedaardige ziekte van de haarwortels), zijn zeer zeldzaam voor een baby jonger dan 6 maanden. Het is moeilijk te voorspellen wanneer het haar van je baby begint te groeien. Sommige baby’s krijgen nieuw haar snel nadat het oude is verdwenen, terwijl het voor anderen langer lijkt te duren. De kleur en textuur van dit nieuwe haar kunnen aanzienlijk verschillen van het haar waarmee je baby is geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in