Samen Zwanger_7 maanden oud_week 3

Tandjes kunnen al na 3 maanden of na 12 maanden doorkomen, maar de meeste baby’s krijgen hun eerste tanden (meestal de twee middelste in de onderkaak) tussen de 4 en 7 maanden. Wees niet ongerust als je baby openingen heeft tussen die parelwitte tanden. Tanden komen vaak vreemd door het tandvlees omhoog en de ruimtes verdwijnen meestal als ze 3 jaar zijn, nadat alle 20 tanden van de baby zijn doorgekomen.

Van je baby scheiden

Als je veel van huis bent (weg van je baby), ben je niet de enige ouder. Er zijn goede redenen om je af en toe te scheiden van je baby. Door deze korte scheidingen past hij zich aan andere mensen aan (bijvoorbeeld de babysitter) en voorkomt volledige separatieangst. Je hoeft niet heel lang van je baby gescheiden te zijn. Je kunt bijvoorbeeld boodschappen doen of een film kijken. Met korte scheidingen bedoelen we de momenten wanneer  je baby wakker is en zich ervan bewust is dat je weg bent.

Meer informatie over: Verstikking

Verstikking betekent dat je baby probeert lucht te krijgen of iets te verjagen dat zijn luchtweg blokkeert. Je baby kan stikken als hij moeite heeft met ademhalen, ongewone geluiden maakt of kokhalst en hoest of hijgt. Zijn huid kan rood of blauw worden en hij kan zijn bewustzijn verliezen. Als je baby hoest, huilt of praat en voldoende ademt, is zijn luchtweg niet volledig geblokkeerd. Hij zal waarschijnlijk de blokkering zelf kunnen opruimen en het beste wat een ouder kan doen, is kalm en geruststellend blijven. Maar als je baby naar adem snakt, van rood naar blauw kleurt, in paniek raakt (wijde ogen, open mond), of bewusteloos lijkt (te raken), roep dan om hulp en vraag iemand onmiddellijk 112 te bellen terwijl je probeert zijn luchtweg vrij te maken.

Geef je baby het juiste voedsel en houd toezicht tijdens het voeden (voed hem niet met haast of in de auto) en laat hem altijd rechtop zitten als hij wordt gevoed. Laat hem niet spelen met kleine voorwerpen, speelgoed met kleine onderdelen of bussen met babypoeder.

Veilig speelgoed

Volg de leeftijdsrichtlijnen voor speelgoed, want die zijn gebaseerd op veiligheid, dus niet alleen op de educatieve waarde of ontwikkelingsvaardigheden. Verstikking is één van de meest voorkomende doodsoorzaken bij kinderen, dus elke ouder en verzorger zou eigenlijk een reanimatiecursus voor kinderen moeten volgen.

Het is gebruikelijk dat baby’s kleine voorwerpen (zoals knopen) doorslikken, die gewoonlijk door de darmen gaan zonder schade aan te richten. Maar als je merkt dat dat hij erg veel kwijlt, (bijna) niet kan slikken, veel minder wil eten of als hij aangeeft dat hij pijn heeft op de plek waar het voorwerp vastzit, moet je de arts van de baby bellen of onmiddellijk naar de eerste hulp gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in