Samen Zwanger_9 maanden oud_week 3

Het gebrabbel van je baby begint waarschijnlijk een beetje te klinken als echte woorden en zinnen. Je baby denkt dat hij iets zegt, dus reageer hierop! Je baby begrijpt nog steeds meer van je toon dan van de woorden die je uitspreekt. Hoe meer je tegen je baby praat, hoe meer hij leert over zijn moedertaal.

Problemen met de huishouding

Wanneer je op het punt komt dat de rotzooi in je huis op je zenuwen werkt, onthoud dan deze drie krachtige woorden: Verlaag je eisen. Het is moeilijk om het huishouden bij te houden zoals je dat voor je zwangerschap deed, vooral als je kleintje zich de hele dag kan verplaatsen en dingen kan verspreiden. Om jezelf beter te voelen kun je je het beste  focussen op wat wel haalbaar is, zoals het opruimen van een deel van de rommel.

Organiseer je huis op een manier die je dagelijkse leven gemakkelijker zal maken. Schakel, als dat mogelijk is, regelmatig een schoonmaakster in. Of huur eenmalig een professionele kracht in om weer op het goede spoor te komen. Maak vervolgens een actieplan met je partner om de toekomstige rotzooi tot een minimum te beperken. Het helpt ook om met andere ouders over je frustraties te praten. Zij zullen je problemen herkennen en je mogelijk nuttige tips kunnen geven.

Meer informatie over: Keelontsteking

Baby’s krijgen zelden keelontsteking, hoewel het besmettelijk is. Maar als jij of iemand anders in het gezin keelontsteking heeft, moet je er extra goed op letten. Dit zijn de symptomen:

  • Gezwollen, felrode amandelen;
  • Zere keel die langer dan een paar dagen aanhoudt;
  • Een temperatuur hoger dan 38 graden Celsius, rectaal opgenomen;
  • Koude rillingen;
  • Gezwollen of pijnlijke lymfeklieren.

Bel je arts als je één van de hierboven beschreven symptomen constateert of als je baby moeite heeft met slikken en ademhalen. Als je baby positief wordt getest op streptokokken, zal je arts het behandelen met antibiotica. Zorg ervoor dat je je baby de volledige antibioticakuur toedient, ook al lijkt hij al beter te zijn. Als je dat niet doet, kan het meer ernstige complicaties veroorzaken. Om je baby te helpen met het ongemak om te gaan, kun je hem veel liefdevolle aandacht geven en kun je proberen om hem koel water aan te bieden. Raadpleeg je arts voordat je hem pijnstillende medicijnen geeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in