Als het gaat om de natuurlijke wijze van bevallen, zijn er diverse methoden om je kindje te baren. De meest gebruikelijke vorm is liggend op je rug. Maar half zittend of hurkend kan ook. Zo zijn er meer manieren. Wij zetten enkele daarvan voor je op een rijtje.
Waar in vroeger dagen kinderen praktisch uitsluitend hurkend werden gebaard, kwam pas veel later het liggend baren in zwang. Op zich logisch omdat je liggend op je rug de meeste kracht kunt zetten en tussen de weeën door beter kunt uitrusten. Voor hurkend baren is echter ook veel te zeggen omdat de zwaartekracht optimaal wordt benut. Gehurkt baren, waarbij je armen rusten op de bovenbenen van iemand die achter je op bed zit, wordt trouwens nog steeds toegepast.
Half zittend
Bij deze baarhouding zit/lig je half met een paar kussens in je rug. Voordeel is dat je, in tegenstelling tot liggend bevallen, je hoofd niet hoeft op te tillen. Nadeel is dat er minder ruimte voor de baby is om naar buiten te komen.
In bad
Je kunt ook in bad bevallen. Niet in je eigen bad, maar in een speciaal bevallingsbad. Volgens velen een bijzonder comfortabele manier om te bevallen voor moeder en kind. Bevallingsbaden zijn dieper dan normaal en bieden voldoende ruimte voor jou en eventueel je partner, terwijl je verloskundige overal bij kan. Wil je een idee krijgen over hoe het is om in bad je kindje ter wereld te brengen, kijk dan op Bevallingsbaden.nl.
aarkruk
Net als bij hurkend bevallen maak je ook op een baarkruk gebruik van de zwaartekracht. Het is een krukje waarin je stevig zit met een opening aan de voorkant die ruimte biedt voor de baby. Jijzelf zit wat achterover geleund met je voeten op de grond. Er is ruimte voor iemand om achter je te zitten, waardoor je meer kracht kunt zetten. Ook is de druk in je baarmoeder groter.
Op je zij
In deze houding lig je op je zij en houd je beide benen gebogen. Je tilt je bovenste been op en houdt het in die positie. Of iemand anders doet dat voor je, je partner bijvoorbeeld. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de baby.
Baarschelp
Een baarschelp is een soort groot plateau dat op je bed ligt en waarin je heel diep gehurkt kunt zitten terwijl je voeten en je rug ondersteund worden. Omdat je zo diep kunt hurken ontstaat meer ruimte voor de baby om naar buiten te komen.
Staand
Ook bij staand bevallen helpt de zwaartekracht mee. Verdere voordelen zouden zijn dat je minder pijn hebt tijdens de weeën en dat je meer controle hebt dan wanneer je ligt. Ook zou het persen korter duren.
Tot zover dit beknopte overzicht. Overleg met je verloskundige wat de voor- en nadelen zijn van de diverse houdingen en wat voor jou wel of niet mogelijk is. Op het internet vind je allerlei voorbeelden en ook ervaringen van anderen.