Samen Zwanger - Pijnbestrijding

Bevallen doe je natuurlijk niet met twee vingers in de neus. Het doet pijn. De ene vrouw beleeft de pijn anders dan de andere. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om de pijn met en zonder medicijnen te bestrijden.

Pijnbestrijding bij thuisbevalling (zonder medicijnen)

Bij een thuisbevalling is er een beperkte mogelijkheid om medicijnen tegen de pijn te krijgen. Degene die de bevalling begeleidt moet opgeleid zijn om medische behandelingen te verrichten. Dit zijn de mogelijkheden om de pijn te verzachten bij een thuisbevalling:

  • Door het volgen van een zwangerschapscursus leer je met pijn omgaan;
  • Maak gebruik van een Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie (TENS). Bepaalde zenuwen worden door dit apparaat met stroom geprikkeld, waardoor de pijnprikkel wordt gedempt;
  • Zorg ervoor dat je dierbare mensen (ter ondersteuning) tijdens je bevalling om je heen hebt;
  • Door een aantal ademhalingstechnieken aan te leren, verloopt de bevalling veel makkelijker;
  • Zorg dat je ontspant door verschillende houdingen aan te nemen en gebruik te maken van de warmte;
  • Acupunctuur wordt verbazingwekkend weinig toegepast, terwijl het helpt om meer endorfine (natuurlijke pijnbestrijder) aan te maken;
  • Ook door het volgen van een zwangerschapsyoga cursus wordt meer endorfine aangemaakt;

Pijnbestrijding met medicijnen (in het ziekenhuis)

Ook met medicijnen kan de pijn bestreden worden. Dit zijn een paar mogelijkheden:

Lachgas

Lachgas wordt weinig toegepast. Het is een mengsel van stikstofoxide en zuurstof. Dat klinkt eng, maar het is niet bewezen dat het schadelijk is voor jou of je kindje. Dit gas wordt door middel van een mond/neuskapje toegediend.

Remifentanil pompje

Remifentanil wordt gedurende de bevalling via een slangetje in de arm toegediend. Deze medicatie zorgt ervoor dat je je even kunt ontspannen. Ook hierbij worden jij en je kindje goed in de gaten gehouden.

Ruggenprik

De ruggenprik werkt het best tegen de pijn. Na het krijgen van de ruggenprik voel je in je onderlichaam geen pijn meer. Je krijgt daarbij vocht via een infuus, omdat de bloeddruk kan dalen. Ook wordt de hartslag van je baby in de gaten gehouden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een CTG (Cardio Toco Grafie).

Uit onderzoek blijkt dat de ruggenprik het meest werkt. Deze medicatie kent ook nadelen. Je hebt last van de bijwerkingen en kunt bijvoorbeeld duizelig, misselijk en suf worden. Ook moeten jij en je baby continu in de gaten worden gehouden.

Hoeveel pijn doet een bevalling?

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel pijn een bevalling doet. Het hangt natuurlijk af van de hoogte van je pijngrens. Probeer een positieve mindset te hebben. Na de bevalling kun je namelijk genieten van je wondertje. Bij elke wee moet je weer nagaan dat die wee je dichter bij de geboorte van je kindje brengt. Ook helpt het heel goed om te ontspannen. En onthoud: een goede voorbereiding is het halve werk.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je jouw verloskundige raadplegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in