Samen Zwanger - Landelijke aanpak voor kansrijke start kinderen

De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling. In de praktijk blijkt dat 14% van de Nederlandse kinderen een valse start heeft door bijvoorbeeld vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht. Naast lifestyle zijn ook de psychosociale problemen binnen een gezin, huisvesting, armoede en schulden spelen daarbij een belangrijke rol.

Actieprogramma ‘Kansrijke Start’

Minister Hugo de Jonge (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) introduceert voor de zomer het landelijk actieprogramma ‘Kansrijke Start‘, dat ervoor moet zorgen dat kinderen een goede start kunnen maken. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (de KNOV) juicht dit initiatief toe. Dit omdat zij begin 2017 een stappenplan ontwikkelde voor de beste zorg voor de zwangere vrouw. Het KNOV-stappenplan gaat uit van een optimale samenwerking tussen de geboortezorg en gemeenten. Een actieve samenwerking is ontzettend belangrijk om de beste zorg te kunnen bieden aan de zwangere vrouw en haar partner. Verloskundigen kunnen op wijk- en buurtniveau ervaringen en kennis delen met gemeenten. Op die manier kan het zorgaanbod zo optimaal afgestemd worden aan de wensen en behoeften van de zwangere vrouw.

De beroepsvereniging van verloskundigen (de KNOV) zal dit stappenplan inbrengen bij het miniserie van VWS voor minister De Jonge overhandigen. Op deze manier wil de beroepsvereniging van verloskundigen een actieve bijdrage leveren aan het te ontwikkelen programma ‘Kansrijke start’.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in