Samen Zwanger - Voorlezen goed voor babybrein

Steeds meer ouders lezen hun pasgeboren baby’s voor. Dat zegt de Stichting Lezen. Bibliotheken hebben tegenwoordig zelfs aparte afdelingen met boeken voor baby’s vanaf twee maanden. Het voorlezen zou pasgeboren baby’s helpen bij de taalontwikkeling en sociale vaardigheden.

De zoon van Rineke Helfrich, Kaai, is bijna één. Ze leest hem regelmatig voor. “Simpele babyboekjes met plaatjes, of boekjes waar je aan kunt voelen. Kaai maakt geluidjes, waar ik vervolgens op reageer”, vertelt Rineke. Door het voorlezen hoopt ze zijn taal en woordenschat groter te maken.

Haar dochter Janna van vier heeft ze ook als baby voorgelezen. “Zij heeft inmiddels een enorme woordenschat. Mijn vriend en ik kijken elkaar lachend aan en vragen dan: heb je dat woord aan haar geleerd?”

Babybrein ontwikkelt

Een speciaal programma bij de bibliotheek moedigt ouders aan hun baby vanaf twee maanden voor te lezen. En dat werkt. Steeds meer ouders komen met hun baby naar de bibliotheek. Vandaag werden duizenden kinderen in Nederland voorgelezen tijdens het Nationale Voorleesontbijt.

Volgens Adriaan Langendonk van Stichting Lezen leert een baby taal een stuk beter als ouders vaak tegen ze praten. “Hoe meer je praat, hoe beter”, vertelt Langendonk. “In boekjes staan bijvoorbeeld dieren die je niet in het dagelijks leven ziet. Door die woorden je baby aan te leren, wordt de woordenschat groter.” Volgens Langendonk geldt: hoe eerder je ermee begint, hoe beter het babybrein zich ontwikkelt.

Grotere woordenschat

Als je je kinderen weinig voorleest, dan hebben ze als kleuter 33 procent kans op een grotere woordenschat. Lees je veel voor en begin je er vroeg mee, dan is de kans op een grotere woordenschat maar liefst 67 procent.

In de buik

Ook hoogleraar kindertaalontwikkeling Paula Fikkert ziet alleen maar voordelen van het vroeg beginnen met voorlezen. “Een taal leren begint al in de buik”, vertelt Fikkert. “Het staat wetenschappelijk vast dat baby’s al informatie oppikken terwijl ze nog niet zijn geboren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld onderscheid maken in klanken.” Door het horen van veel verschillende klanken wordt de ontwikkeling van de hersenen gestimuleerd.

Een baby van een paar maanden kan alleen nog maar contrasten zien. Daarom zijn de zwart-wit boekjes volgens Langendonk goed om mee te beginnen. Tot slot is het van belang om het voorlezen vooral veel te herhalen. “Een baby wordt verrijkt als er kwantiteit is”, zegt Fikkert. “Dus als de baby regelmatig wordt voorgelezen uit boekjes op hun niveau.”

Baby geniet van sociale interactie

Naast de positieve effecten op de taalontwikkeling brengt het voorlezen van baby’s ook veel sociale voordelen met zich mee. “De baby geniet van de sociale interactie die er is wanneer baby en de voorlezer samen tijd doorbrengen”, zegt Fikkert. “En het is vooral heel veilig en gezellig.”

Stichting Lezen ziet een toename in het aantal ouders die met hun jonge kind naar de bibliotheek komen. “Steeds meer ouders zijn zich bewust van de voordelen van het vroeg beginnen met voorlezen. Ze komen eerder met hun kind naar de bibliotheek en maken ze ook meteen lid”, zegt Langendonk. Volgens hem komt dit doordat consultatiebureaus ouders hier actief op wijzen.

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in