Samen Zwanger - Advies Zorginstituut NIPT niet in basisverzekering

De NIPT, de bloedtest om na te gaan of een ongeboren baby het syndroom van Down, Edwards of Patau heeft, moet niet in het basispakket komen. Alleen als er een medische indicatie voor de test is, zou de test moeten worden vergoed uit de basisverzekering.

Bij de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt er bloed afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van jouw kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij jouw kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. De test geeft bijna 100% zekerheid. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. De NIPT is een screeningstest. Een andere screeningstest is de combinatietest. Je bepaalt zelf of je een van de testen wilt laten uitvoeren.

Medische indicatie

Het instituut vindt dat de NIPT-test alleen door de verzekering vergoed moet worden als er een medische indicatie is. ‘Uitkomsten van eerdere zwangerschappen of de familiegeschiedenis kunnen een medische indicatie vormen. Ook een positieve uitkomst op de combinatietest wordt binnen de zorgverzekeringswet aangemerkt als een medische indicatie voor de NIPT. In deze gevallen heeft de betrokken zwangere vrouw een hoger risico dan gemiddeld op een kindje met één van de genoemde chromosomale afwijkingen’, schrijft het Zorginstituut.

NIPT tot 2020 betaald vanuit subsidieregeling

Sinds april 2017 wordt het gebruik van de NIPT als eerste test standaard aangeboden aan alle zwangere vrouwen in het kader van een nog tot 2020 lopend onderzoek, TRIDENT 2. Het aanbieden van de NIPT binnen de TRIDENT 2 wordt niet betaald uit de basisverzekering, maar uit een speciale subsidieregeling die minister Schippers in de begroting heeft opgenomen. Deze subsidieregeling geldt tot 2020 en kost jaarlijks 26 miljoen euro. Voor elke test geldt een eigen bijdrage van 175 euro die de ouders zelf moeten betalen. Voor april 2017 kregen alleen vrouwen met een verhoogd risico op een kind met een chromosomale afwijking de test aangeboden, in het zogeheten TRIDENT 1-onderzoek.

Vergoeding NIPT na 2020 nog te bepalen

Over uiterlijk twee jaar moet een nieuw kabinet beslissen hoe er vanaf 2020 met de test wordt omgegaan: zelf laten betalen, de subsidieregeling voortzetten, betalen uit het basispakket of op een andere manier vergoeden. De huidige onderhandelingspartners zijn het daar niet over eens: ChristenUnie en CDA willen niet dat de test voor alle zwangere vrouwen beschikbaar wordt, D66 en VVD wel.

Een keer per jaar besluit de Tweede Kamer voor de zomer over de dekking van de basisverzekering. Verzekeraars hebben dan de tijd om bij de vaststelling van hun premies rekening te houden met nieuwe vergoedingen of zaken die geschrapt worden. In juni 2018 wordt dus over het basispakket 2019 besloten.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in