Veel vrouwen weten niet hoe ze gezond moeten eten tijdens hun zwangerschap, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ook zwangeren in Nederland hebben vaak vragen over hun voedingspatroon.
Door: Danja Koeleman
Kinderdiëtisten vertellen aan NU.nl dat Nederlandse vrouwen vaak bij hen aankloppen met hulpvragen, zoals het voorkomen van insulinegebruik bij zwangerschapsdiabetes en het verminderen van zwangerschapsklachten zoals misselijkheid en obstipatie.
“In de praktijk bevat de voeding van zwangere vrouwen vaak onvoldoende zuivel, groente en volkoren producten”, aldus kinderdiëtist Esther Konijn van De Bloei, Diëtistenpraktijk voor Jeugd en Gezin.
“Een “Een optimaal voedingspatroon bestaat uit onder andere voldoende volkoren producten, groente, zuivel, fruit en visvetzuren. Belangrijk is dat de voeding in balans is.” Voor een aantal voedingstoffen wordt tijdens (een gedeelte van) de zwangerschap een extra supplement aangeraden. Dit geldt voor foliumzuur en vitamine D.
“Zorg dat er voldoende kleur op je bord te zien is”, zegt Renate de Schaap van diëtistenpraktijk Renate de Schaap. “Hoe gevarieerder je eet, hoe groter de kans is dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.”
Die variatie is ook belangrijk voor de smaakontwikkeling van de baby. “Door al tijdens de zwangerschap veel verschillende smaken te eten, went je kindje na de geboorte ook makkelijker aan deze smaken”, vult Elisa van der Molen, collega van Konijn, aan.
Eten voor twee
Dat een zwangere vrouw voor twee moet eten, is volgens de kinderdiëtisten een fabel. “Je hebt iets meer voeding nodig dan een vrouw die niet zwanger is, omdat je meer energie verbruikt”, aldus De Schaap. Volgens Konijn komt dat in de praktijk neer op een extra volkoren boterham en iets meer vlees, vis of een ei extra.
Vrouwen die een kindje verwachten, moeten ook oppassen met bepaalde producten. “Denk aan alcohol, rauwmelkse producten, producten met rauwe ei of bepaalde vissoorten. Ook is het goed om op te passen met vitamine A. Eet daarom maximaal één boterham met smeerworst per dag en gebruik geen levertraan of andere vitamine A-supplementen”, zegt Konijn.
In haar praktijk ziet ze de cliëntengroep van zwangere vrouwen met overgewicht of obesitas toenemen. “Het is belangrijk dat iedere zwangere weet dat zij voor zichzelf én de baby winst kan behalen door in deze periode goed op voeding en gewicht te letten.”
Daarbij waarschuwt ze wel dat zwangere vrouwen zeker niet moeten gaan lijnen. “De kans bestaat dat je voedingsstoffen gaat missen, wat uiteindelijk schadelijk kan zijn voor je kindje. De eerste duizend dagen – van de conceptie tot de tweede verjaardag – zijn mede bepalend voor een levenslange gezondheid van je kind.”
Zwangerschapsdiabetes
De Schaap raadt zwangeren aan om uit te kijken met producten met geraffineerde ingrediënten, zoals zoetigheden en witbrood. “Dat kan de kans op zwangerschapsdiabetes vergroten, wat zeker van toepassing is bij zwangeren bij wie diabetes in de familie zit. We zien steeds vaker dat zwangere vrouwen een te hoog bloedsuiker hebben.”
Ook zegt ze dat er opgepast moet worden met koffie en thee met theïne. “Dat gaat ijzeropname tegen, terwijl zwangere vrouwen juist ijzer nodig hebben. Drink dus niet te veel koffie – houd het bij een kop per dag – en kies voor kruidenthee, zoals rooibos. Vitamine C is juist bevorderlijk voor ijzeropname.”
Bron: NU.nl