Moet je verslaafde vrouwen kunnen verplichten tot anticonceptie? Ja, zegt het meldpunt Zwanger en Verslaafd. Nee, vinden politici. “Dit gaat een stap te ver.”
Al jaren wordt de discussie gevoerd: moet je ouders die niet in staat zijn hun kind veilig op te voeden, verplichte anticonceptie kunnen opleggen? Meldpunt Zwanger en Verslaafd ziet het aantal verslaafde moeders ‘zorgwekkend hard stijgen’ en doet een pleidooi doet voor verplichte anticonceptie, maar uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat politici het te ver vinden gaan om voorbehoedsmiddelen, zoals een spiraaltje, te verplichten.
“Het is heel ingewikkeld om het recht om zwanger te worden juridisch in te perken”, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. “Wanneer doe je dat wel, en wanneer niet?”
De VVD is geen voorstander van verplichte anticonceptie: “Gedwongen anticonceptie gaat een stap te ver”, laat een woordvoerder weten. “Ieder kind hoort op te groeien in een warme en liefdevolle omgeving. Maar dat lukt niet altijd. Als iemand met een verslaving zwanger raakt, leidt dat in veel gevallen tot problemen. Daarom moeten we kwetsbare vrouwen ondersteunen en waar mogelijk indringend adviseren over het gebruik van voorbehoedsmiddelen.”
Ook D66 is altijd heel terughoudend geweest. “Ten eerste stuit fysieke dwang op allerlei principiële bezwaren. Ten tweede is het heel moeilijk om te bepalen wie er wél en wie er niet voor in aanmerking komt.” D66 ziet eerder oplossingen in het investeren in jeugdzorg en hoopt dat hulpverleners, in gesprekken met deze vrouwen, hun wens ontmoedigen om zwanger te worden.
Schrijnende situaties
De Rotterdamse CDA-wethouder Hugo de Jonge ziet dat anders en liet afgelopen najaar de discussie weer oplaaien: “In echt heel schrijnende, schadelijke situaties en als alle hulpverlening er niet toe geleid heeft dat onmachtige ouders vrijwillig anticonceptie gebruiken, ben ik hier voor”, herhaalt hij tegen RTL Nieuws. “Het recht van ouders om een kind te krijgen, mag niet zwaarder wegen dan het recht van kinderen om veilig op te groeien. De maatregel moet wel terug te draaien zijn, zegt hij, als de rechter bepaalt ‘dat de moeder haar leven weer op de rails heeft’.
Het landelijke CDA ziet dat anders: dat is, zegt Kamerlid Hanke Bruins Slot, ‘nooit voorstander geweest van de wet op de verplichte anticonceptie. De partij ‘heeft altijd ingezet op goede hulpverlening en voorlichting’.
PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert: “Onder hulpverleners wordt de discussie over gedwongen anticonceptie volop gevoerd. Zij worstelen in de praktijk met de gevolgen die verslaving heeft op (ongeboren) kinderen. De PvdA wil daarom in gesprek met medewerkers uit de zorg en met medisch ethici. Om zo verder te discussiëren over de wijze waarop we kinderen en verslaafde ouders het beste kunnen helpen”.
GroenLinks en de PVV waren niet bereikbaar voor commentaar.
Bron: RTL Nieuws