Samen Zwanger - AMC onderzoekt behandelingsmethoden extreme zwangerschapsmisselijkheid

Het Academisch Medisch Centrum doet onderzoek naar de behandeling van extreme zwangerschapsmisselijkheid, ook wel hyperemesis gravidarum genoemd, Onderzocht wordt of sondevoeding betere resultaten geeft dan de standaardbehandeling met vocht via een infuus.

Twee procent van de zwangere vrouwen in Nederland heeft hyperemesis gravidarum, een vrij zeldzame aandoening met extreme gevolgen voor de moeder. De symptomen zijn voortdurende misselijkheid en extreem veel braken, vergelijkbaar met de effecten van chemotherapie. Uitdroging en ondervoeding liggen op de loer.

Voor sommige moeders zijn de symptomen dusdanig heftig dat ze besluiten om de zwangerschap af te breken. Veel van de aanstaande moeders voelen zich schuldig richting het kind omdat ze te weinig voedingsstoffen binnen krijgen, zo zegt Rebecca Painter, gynaecoloog in het AMC en initiatiefnemer van het onderzoek.

Sondevoeding

De huidige standaardbehandeling is toediening van vocht en vitaminen via een infuus, zo zegt Painter. Ook medicijnen tegen misselijkheid en braken worden gegeven. Pas in een laat stadium wordt, soms, sondevoeding gegeven. Het MOTHER-onderzoeksteam (Maternal and Offspring outcomes after Treatment of HyperEmesis by Refeeding), waar Painter deel van uitmaakt, wil erachter komen of eerder starten met bijvoeden via een sonde betere effecten heeft op de gezondheid van moeder en kind.

Painter: “Wij willen weten of de moeder zich beter voelt met wat voeding in de maag, en zich minder schuldig voelt naar haar kind. En of we de vrouwen minder vaak hoeven opnemen in het ziekenhuis. Dat zien we vaak bij vochttoediening. Dan komen ze steeds weer uitgedroogd terug.” Ook het voorkomen van een lager geboortegewicht bij de baby wordt onderzocht, zo zegt Painter.

Ondervoeding

Ondervoeding van de moeder kan ook verstrekkende gevolgen hebben voor hun kinderen op latere leeftijd. Het kan meer kans geven op hart- en vaatziektes, diabetes en psychiatrische stoornissen. Dat is gebleken uit eerder AMC-onderzoek, naar de gezondheidseffecten van ondervoeding tijdens de hongerwinter.

Aan het MOTHER-onderzoek doen 120 vrouwen uit negentien ziekenhuizen mee. De helft krijgt sondevoeding, de andere helft de standaardbehandeling. De eerste resultaten zullen in het voorjaar van 2017 op een groot gynaecologiecongres in de Verenigde Staten worden bekendgemaakt.

Meer informatie

Voor vrouwen die lijden of hebben geleden aan (ernstige) zwangerschapsmisselijkheid bestaat de Stichting ZEHG. Deze stichting zorgt er voor dat er meer informatie beschikbaar is over deze ziekte en steunt vrouwen die hiermee te maken hebben.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in