Vandaag op vrijdag 9 september 2016 is het de Dag van de Geboorte, maar voor verloskundigen is het elke dag de ‘Dag van de Geboorte’. Verloskundigen hebben passie voor hun vak en staan naast de zwangere vrouw op weg naar het moederschap. We doen meer dan het bewaken van de lichamelijke gezondheid van moeder en kind alleen. Zwangere vrouwen weten zelf vaak heel goed wat goed voor hen is. Verloskundigen vinden het daarom heel belangrijk dat zwangeren vertrouwen hebben in hun lichaam en actief meedenken en beslissen over de zorg die ze krijgen. Dat is van onschatbare waarde voor een goede start van het ouderschap.
Wat doen verloskundigen iedere dag?
Verloskundigen begeleiden vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die zwanger zijn: vanaf de eerste controle tot en met de bevalling. Ook tijdens de kraamtijd zijn we nauw betrokken bij de zorg voor de vrouw en de pasgeboren baby. We voeren zwangerschapscontroles uit, geven voorlichting en leven met de zwangere vrouw en haar partner mee naar het moment van de bevalling. En we zorgen dat ze kans hebben op een zo normaal mogelijke zwangerschap en bevalling. Mocht de zwangere vrouw medische problemen krijgen tijdens de zwangerschap of bevalling dan overleggen we of verwijzen we haar door naar het ziekenhuis. Daar neemt de klinisch verloskundige (verloskundige die werkt in het ziekenhuis) samen met de gynaecoloog, arts assistent en of kinderarts de zorg over.
Zorg beter op elkaar aansluiten
Meer zelf meebeslissen en minder overdrachten tussen verloskundigen en gynaecologen. Dit zijn een aantal voordelen die zwangere vrouwen in de nabije toekomst gaan merken van de veranderingen in de geboortezorg. Het blijft mogelijk om zelf een verloskundigenpraktijk te kiezen, lekker dichtbij huis. Iedere zwangere krijgt in de praktijk een verloskundige die haar aanspreekpunt is en samen met haar een geboorteplan maakt. Want als je gezond zwanger bent, heb je de keuze om thuis, in een geboortehuis of ziekenhuis te bevallen. Daar waar jij je het meest prettig en veilig voelt. Is er met een zwangere iets aan de hand dan wordt haar casus, als zij daar toestemming voor geeft, besproken binnen een geboorteteam. Het team bekijkt dan samen wat de beste zorg voor deze zwangere is. Dit advies wordt dan met de zwangere overlegd en zij beslist of ze in dit advies meegaat of niet. Dankzij de nauwere samenwerking met het ziekenhuis worden controles en zorg bij eventuele complicaties beter op elkaar afgestemd. De zorg wordt waar nodig door de verloskundigen en de gynaecologen samen opgepakt, waardoor er minder overdrachten nodig zijn.
Bron: De Verloskundige