Samen Zwanger - Langer vaderschapsverlof voorlopig van de baan

Betaald verlof voor partner blijft staan op twee dagen

Uitbreiding van het vaderschapsverlof is voorlopig van de baan. Het inmiddels demissionaire tweede kabinet-Rutte mikte op uitbreiding van het verlof van de partner van de jonge moeder van twee naar zes dagen per 2019. De Tweede Kamer wil op voorspraak van de VVD het kabinetsvoorstel nu niet behandelen, in afwachting van de formatie-onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Door: Gijs Herderscheê

Dat bleek vandaag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Het voorstel van minister Asscher is op aandringen van de VVD ‘controversieel’ verklaard. Dat betekent dat het niet meer behandeld wordt.

Asscher diende zijn wetsvoorstel eind vorig jaar in. Partners van jonge moeders hebben nu recht op twee door de werkgever betaalde verlofdagen na de geboorte. Asscher stelde voor dit uit te breiden met een dag ‘calamiteitenverlof’ op de dag van de geboorte, plus drie dagen extra kraamverlof. Deze dagen zouden worden betaald via een uitkering door uitkeringsinstantie UWV. Daarnaast heeft de partner nog recht op drie dagen ouderschapsverlof. Dit verlof is onbetaald, tenzij werkgevers en werknemers in de cao doorbetaling hebben geregeld.

‘Niet nodig’

“De voorstanders – CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA voorop – hadden behandeling wel kunnen afdwingen.”

De VVD vindt het voorstel nu ‘niet nodig’, ook omdat het een groot beslag op gemeenschapsgeld kan gaan leggen. En als een grote partij bezwaar heeft tegen behandeling, terwijl het kabinet demissionair is, wordt de behandeling gestaakt. De voorstanders – CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA voorop – hadden behandeling wel kunnen afdwingen. Maar voor de eerste drie partijen zou dat de sfeer bij de kabinetsformatie met de VVD kunnen bederven.

Het plan was dat het uitgebreide partnerverlof in 2019 van kracht zou worden. Dat gaat nu niet meer lukken. Het UWV heeft voorbereidingstijd nodig. Asscher had de Kamer laten weten dat 2019 nog net kon lukken als het voorstel volgende week behandeld zou worden.

Volgens het kabinet is aangetoond dat partners die direct na de geboorte van hun kind verlof nemen, meer betrokken zijn bij de opvoeding. ‘Aangenomen mag worden dat hiervan een positief effect uitgaat op de verdeling van arbeid- en zorgtaken binnen het gezin en aan het bereiken van een meer evenwichtige positie van mannen en vrouwen op de werkvloer.’

Dat de Tweede Kamer de behandeling nu staakt, betekent niet dat uitbreiding van het kraamverlof voor de partner volledig van de baan is. De VVD is weliswaar tegen uitbreiding van het kraamverlof, maar de drie partijen waarmee de liberalen nu praten over de vorming van een nieuwe coalitie willen er wél verder mee gaan. CDA, D66 en GroenLinks gaan zelfs verder dan het kabinetsvoorstel van Asscher: zij willen geen partnerverlof van vijf dagen, maar van drie maanden. Dat wordt nu dus inzet van onderhandelingen in de kabinetsformatie.

Bron: De Volkskrant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in