Ziekenhuis in Zutphen moet meer doen om Verloskunde te behouden

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad wil dat Zutphen meer doet om de afdeling verloskunde in het ziekenhuis open te houden. Daarnaast vragen ze het ziekenhuisbestuur en de gemeente naar de minister te stappen voor meer geld, om een definitieve sluiting van de afdeling te voorkomen. ,,Het kan toch niet zo zijn dat een geboortegolf levens gaat kosten.’’

Gelre ziekenhuizen besloot vrijdag de verloskamers in het ziekenhuis in Zutphen tot nader order te sluiten vanwege een personeelstekort. Zwangere vrouwen zijn daardoor aangewezen op andere ziekenhuizen in de wijde regio, zoals Doetinchem, Deventer en Apeldoorn. Tot onvrede van verloskundigen, die vandaag hun frustratie uitten in de Stentor. In de regio bevallen in verhouding veel vrouwen thuis. Dat kan volgens hen veilig, maar alleen als je bij spoed naar een ziekenhuis dichtbij kan.

,,Het kan toch niet zo zijn dat de geboortegolf die er is levens gaat kosten van kinderen in Zutphen, omdat ze niet op tijd in het ziekenhuis kunnen zijn om daar geboren te worden?’’, sprak onder meer Karin van Wamel (CDA) haar zorgen uit. ,,Mijn kinderen waren niet in leven geweest als ik hier niet had kunnen bevallen. Ik voel dit zeer mee.’’

Stap naar de minister

Van Wamel reageerde op een voorstel van SP-raadslid Mart de Ridder. Het personeelstekort komt volgens hem niet uit de lucht vallen. Hij wil dat Gelre ziekenhuizen en de gemeente Zutphen naar de minister stappen om duidelijk te maken dat er meer geld moet komen. Daarnaast wil hij dat de burgemeester en wethouders duidelijk aan het ziekenhuis kenbaar maken dat zij sluiting van de verloskunde-afdeling afkeuren.

Daarbij wees De Ridder onder meer op een bundel met meer dan vierhonderd persoonlijke verhalen van inwoners. Actievoerders voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen overhandigden deze bundel eerder deze maand aan bestuursvoorzitter Michel Galjee.

‘Spoedkeizersnee vanuit Warnsveld’

,,Het verhaal van een stel uit Warnsveld daarin is veelzeggend’’, zegt De Ridder. Hun zoon lag in stuit en moest met een spoedkeizersnee geboren worden nadat zijn hartslag daalde. ‘Onze zoon kwam zeer onverwacht met 32 weken op de wereld. Wonend in Warnsveld was er nauwelijks nog tijd om in het ziekenhuis te komen, we waren net op tijd, en door zeer snel en goed optreden van de gynaecoloog heeft onze zoon het gered. Als we verder hadden moeten rijden, had onze zoon de geboorte waarschijnlijk niet overleefd’, schreef het stel in de verhalenbundel.

Meer weten? Lees dit verhaal verder bij de bron: De Stentor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in