De abortuspil wordt toch niet door de huisarts verstrekt. Het kabinet-Rutte III trekt een voorstel daarover in. Het is een eerste concreet teken van de invloed van de christelijke partijen op medisch-ethisch kwesties in de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
Door: Gijs Herderscheê
In de formatie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten het wetsvoorstel in te trekken. Dit heeft premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. CDA en ChristenUnie zijn vanouds tegen verruiming van de abortuswetgeving.
Eerder had premier Rutte tijdens een debvat tegenover PvdA-leider Lodewijk Asscher aangegeven dat geen afspraken waren gemaakt over de abortuspil. Tijdens het debat over de regeringsverklaring bleek het om een ‘misverstand’ te gaan. Zo leghde D66-leider Alexander Pechtold althans aan Asscher uit dat de abortuspil toch niet via de huisarts verstrekt gaat worden. Volgens Pechtold meende Rutte dat Asscher tijdens het vorige debat naar de Nip-test vroeg die Down bij vroeg in de zwangerschap bij de embryo kan opsporen. Aan de subsidie van VWS waarmee de Nip-test tot 2020 wordt gefinancierd, wordt niet getornd, ook al zouden CDA, CU en SGP dat heel graag wel doen. Rutte zelf komt vandaag aan het woord in de Tweede Kamer, nadat woensdag alle fractieleiders aan het woord waren.
Vertraagd
“Huisartsen die de pil zouden verstrekken, zouden specifieke scholing krijgen en afspraken moeten maken klinieken of ziekenhuizen.”
In februari diende Edith Schippers als minister van Volksgezondheid in het kabinet Rutte II een wetsvoorstel over de abortuspil in bij de Tweede Kamer. Dat voorstel zou het mogelijk maken dat de huisarts de abortuspil zou gaan verstrekken. Behandeling door de Tweede Kamer is vertraagd door de verkiezingen en de daaropvolgende kabinetsformatie.
Minister Schippers van Volksgezondheid dacht de drempel voor hulp bij ongewenste zwangerschappen te verlagen als vrouwen in een vertrouwde omgeving terechtkunnen en niet zijn aangewezen op een abortuskliniek of ziekenhuis. Met het wetsvoorstel wilde zij een op de huisarts toegespitste vergunning opnemen in de Bovenkant formulier Wet afbreking zwangerschap (Waz). Huisartsen die de pil zouden verstrekken, zouden specifieke scholing krijgen en afspraken moeten maken klinieken of ziekenhuizen.
Miskraam
”In 2015 al zou deze pil op voorschrift van de huisarts via de apotheek beschikbaar komen.”
De abortuspil, Sunmedabon genaamd, brengt een miskraam op gang. Hoewel de medicijnen formeel kunnen worden gegeven tot negen weken zwangerschap, hebben medici vastgesteld dat huisartsen het middel veilig kunnen voorschrijven tot een zwangerschap van zes weken en twee dagen, oftewel zestien dagen overtijd, de zogenaamde overtijdbehandelingsperiode. Daarna neemt de effectiviteit af en neemt de kans op complicaties toe.
In 2015 al zou deze pil – eigenlijk een reeks pillen – op voorschrift van de huisarts via de apotheek beschikbaar komen. Maar de christelijke partijen CU en SGP, die lange tijd zo belangrijk waren voor gedoogsteun aan het kabinet Rutte II, kwamen daartegen in het geweer.
Embryo’s
“Afgesproken is dat, zoals al het geval was, alleen embryo’s die overblijven na een ivf-behandeling voor onderzoek gebruikt mogen worden.”
Regeringspartner ChristenUnie heeft, gesteund door het CDA, ook z’n invloed doen gelden in het medisch-ethische beleid van Rutte III. Ook over het gebruik van embryo’s voor medisch onderzoek is terughoudendheid afgesproken door de coalitie. Onder het vorige kabinet lag verruiming van de onderzoeksmogelijkheden in het verschiet. Nu is echter afgesproken dat, zoals al het geval was, alleen embryo’s die overblijven na een ivf-behandeling voor onderzoek gebruikt mogen worden. Wel wordt bij ernstige, erfelijke medische aandoeningen bij een van de aanstaande ouders geslachtskeuze mogelijk bij het kind. Sommige erfelijke aandoeningen worden alleen aan jongens of aan meisjes doorgegeven.
Over een paradepaardje van D66, een voorstel over euthanasie voor mensen die hun leven voltooid achten, is nader onderzoek afgesproken. D66 kondigde een jaar geleden een initiatiefwetsvoorstel, nadat het kabinet euthanasie bij ‘voltooid leven’ voor ouderen van 75 jaar en ouder mogelijk wilde maken.
Het kabinet-Rutte II kwam met dat standpunt na een rapport van een commissie onder leiding van D66-senator Schnabel over de praktijk van de euthanasiewet. Schnabel achtte uitbreiding van de wet voor ‘voltooid leven’ niet nodig omdat het om een kleine groep zou gaan, die deels ook aan de vereisten voor de huidige wet voldoen.
CU en CDA zijn fel tegen uitbreiding van de euthanasiepraktijk en oprekking van de wet. De coalitie heeft nu verder onderzoek afgesproken naar de grootte van de groep die een beroep zou willen gaan doen op euthanasie vanwege voltooid leven. Op de uitkomst van dat onderzoek lopen de coalitiepartijen niet vooruit. D66 houdt zich het recht voor om verder te gaan met de voorbereiding van het initiatiefwetsvoorstel.
Bron: De Volkskrant