Samen Zwanger - Afstand ter adoptie

Ben je zwanger, maar kun je vanwege bijvoorbeeld geloofsovertuiging geen abortus laten plegen? Of kun/wil je op dit moment in je leven echt niet voor een kind zorgen? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen kind te laten adopteren.

Afstand doen

Op het moment dat je je kind laat adopteren, heb je geen zeggenschap meer over hem. De familierechtelijke band verbreekt. De adoptieouders/niet-biologische ouders hebben dit wèl. Ook neemt het kind de achternaam van zijn niet-biologische ouders aan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een alleenstaande ouder je kind adopteert.

Bedenktijd

Je kind (dat je 9 maanden hebt gedragen) ter adoptie afstaan is verre van gemakkelijk. In Nederland heb je een bedenktijd van 3 maanden, zodat je goed over de keuze na kunt denken. Na de bedenktijd kun je nog steeds besluiten om het kind toch te houden en er zelf voor te zorgen. Als je er echt zeker van bent dat je je kind wilt afstaan, wordt het kindje gedurende 1 jaar in een pleeggezin geplaatst. Dit gezin kan na dit jaar het kind langdurige pleegzorg aanbieden of tot adoptie overgaan.

Afstandsverklaring

Ouders moeten in opdracht van de Raad voor de Kinderbescherming een afstandsverklaring ondertekenen. Daarna gaat de Raad voor de Kinderbescherming pas op zoek naar een pleeggezin. Je mag namelijk aangeven welke speciale wensen je hebt voor het kind. Bijvoorbeeld het behouden van zijn naam en de religie van zijn ouders.

Na 1 jaar

Ben je na 1 jaar van mening veranderd? Dan vraagt de rechter of je nu wèl voor het kind wilt zorgen. Heeft de moeder de afstandsverklaring geheim gehouden, maar wil jij als vader nog voor het kind zorgen, dan kun je dit nog tot deze zitting bij de rechter neerleggen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Raad voor de Kinderbescherming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in