Samen Zwanger - Als je nog steeds niet zwanger bent

Als 100 vrouwen geen anticonceptie gebruiken en regelmatig seks hebben, zullen 80 tot 90 binnen een jaar zwanger worden. De gemiddelde tijd die nodig is om zwanger te worden bij vrouwen jonger dan 30-35 jaar is ongeveer negen maanden. Na 35 jaar neemt die gemiddelde tijd om zwanger te worden toe naarmate de vruchtbaarheid afneemt. Nog steeds niet zwanger? Dan is er misschien sprake van de volgende factoren:

Stress

De meeste vrouwen die niet zwanger zijn geworden, worden snel emotioneel en angstig. Dit kan een vicieuze cirkel worden, met stress en zorgen die leiden tot verdere vertragingen bij het zwanger worden. Probeer te ontspannen, want dat vergroot je kansen om zwanger te raken.

Problemen met het sperma

Spermaproblemen kunnen te wijten zijn aan medicijnen zoals bètablokkers en aan alcohol, tabak en cannabis. Infecties zoals de bof leiden soms tot een blijvend laag aantal zaadcellen.

Problemen met de ovulatie

Als je zelden, onregelmatig of zeer licht menstrueert, heb je waarschijnlijk problemen met de ovulatie. Onderliggende oorzaken van problemen met de ovulatie zijn onder meer:

  • Eetstoornissen zoals anorexia nervosa;
  • Laag lichaamsgewicht en laag lichaamsvet bij atleten;
  • Voortijdige menopauze;
  • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS). In deze toestand kan de eisprong gepaard gaan met obesitas, acne en hirsutisme (overtollig gezichts- of lichaamshaar).
  • Schildklierproblemen;
  • Overproductie van een hormoon dat prolactine wordt genoemd.

Verstopte eileiders

Het meest voorkomende onderliggende probleem is een bekkenontsteking (PID). Dit is meestal het gevolg van seksueel overdraagbare infecties, met name chlamydia en gonorroe. Chlamydia-infectie is momenteel de meest voorkomende oorzaak van verstopte eileiders bij jonge vrouwen.

Andere oorzaken van PID zijn een infectie van een spiraaltje (IUD), infectie na een bekkenoperatie en een eerdere buikvliesontsteking (peritonitis).

Endometriose

Endometriose is een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies (endometrium) zich buiten de baarmoederholte bevindt. Dit kan de buizen beschadigen, maar in de meeste gevallen is dit niet het probleem. Om een onbekende reden kan zelfs een kleine hoeveelheid endometriose de vruchtbaarheid verstoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in