Samen Zwanger - Als je ongeboren baby te weinig beweegt

De eerste keer dat je voelt dat je baby beweegt, kan een bijzonder opwindend en emotioneel moment zijn tijdens je zwangerschap.

De eerste bewegingen voel je rond de 18e en 20e week van je zwangerschap. Als dit je eerste zwangerschap is, kan het iets langer duren voordat je je realiseert dat die zachte, fladderende gevoelens in je buik de bewegingen van je baby zijn. Als je in de 24e week van je zwangerschap nog geen bewegingen van je baby hebt gevoeld, moet je naar je arts. Hij zal luisteren naar de hartslag van je baby en een echografie of andere controle regelen.

Verandering in bewegingspatroon

Als je merkt dat het bewegingspatroon van je baby is veranderd of als je je op enig moment ongerust maakt, neem dan onmiddellijk contact op met je verloskundige of arts.

Als je je niet hebt geconcentreerd op het voelen van de bewegingen van je baby, heb je ze misschien gemist. Om je goed op de bewegingen van je baby te concentreren en deze bewegingen te tellen, ga je op je linkerkant liggen met ondersteuning onder je buik. Blijf een paar uur stil, gedurende die tijd moet je tenminste tien afzonderlijke bewegingen voelen. Je bent meer geneigd je bewust te zijn van de bewegingen van je baby als je gaat liggen dan dat je staat of zit.

Als je wat geruststelling wilt, zijn hier enkele snelle manieren om je baby aan te moedigen om te bewegen:

  • Doe je benen omhoog, eet een snack en ontspan. Je baby kan in slaap vallen terwijl je rondloopt, in dit geval kan hij ontwaken omdat je wat eet;
  • Drink een koud drankje. Je baby kan de verandering in temperatuur voelen en proberen weg te ‘dobberen’. Een suikerig koud drankje kan hem ook een suikerboost geven en hem aanmoedigen om te bewegen;
  • Maak wat lawaai. Speel bijvoorbeeld luide muziek af;

Als je baby begint te bewegen, is alles waarschijnlijk goed. Maar houd vanaf nu zijn bewegingen in de gaten en neem contact op met je arts als je je zorgen maakt.

Spoed

Neem onmiddellijk contact op met je verloskundige of arts als je een van de volgende symptomen opmerkt:

  • Je voelt geen tien of meer afzonderlijke bewegingen terwijl je twee uur op je zij ligt;
  • Je baby begint niet te bewegen als reactie op ruis of een andere stimulans;
  • Er is een grote afname in de bewegingen van je baby of een geleidelijke afname gedurende meerdere dagen.

Het is belangrijk om meteen contact met je arts op te nemen en niet te wachten tot de volgende dag. Als je baby minder beweegt, kan dit namelijk een teken zijn dat hij niet genoeg voedingsstoffen of zuurstof via de placenta binnen krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in