Samen Zwanger - Antibiotica voor baby's

Een nieuwe test voorspelt beter of antibiotica voor baby’s nodig is of niet.

Sommige infecties bij pasgeboren baby’s kunnen leiden tot sepsis of een bloedvergiftiging. Als artsen dat vermoeden, dienen ze preventief antibiotica toe. Bloedvergiftiging is een moeilijk te diagnosticeren aandoening. Ze kan levensbedreigend zijn als de baby te laat wordt behandeld.

Naar schatting 8 procent van de baby’s krijgt antibiotica toegediend. Achteraf blijkt dat maar 0,1 procent van de pasgeborenen echt een risico liep op sepsis. Antibiotica te vaak en te lang toedienen aan pasgeborenen, is niet zonder gevaar. Het verhoogt het risico op eczeem, allergieën en darmontstekingen.

Een team van Nederlandse en Zwitserse onderzoekers vond een manier om het onnodige gebruik van antibiotica terug te dringen. Bij baby’s bij wie ze een bloedvergiftiging vermoedden, gingen ze in het bloed op zoek naar procalcitonine (PCT), de biomarker bij uitstek voor sepsis.

De wetenschappers testten hun hypothese uit bij 1.710 zuigelingen in 11 Nederlandse ziekenhuizen en in 7 Zwitserse, Tsjechische en Canadese gezondheidscentra. Alle baby’s bij wie ze sepsis vermoedden, kregen een antibioticabehandeling. Bij de ene helft lieten ze het daarbij. Bij de andere helft voerden ze tijdens de behandeling een PCT-test uit. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de baby’s uit de PCT-groep gemiddeld 12 uur minder lang antibiotica kregen toegediend. De baby’s mochten ook vroeger naar huis.

Bron: Eoswetenschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in