Samen Zwanger - Antidepressiva tijdens zwangerschap toch minder onveilig

Antidepressiva tijdens zwangerschap toch minder onveilig. Gebruik van het medicijn verhoogt het risico op autisme of ADHD bij het kind niet.

Met meer dan 1,5 miljoen kinderen is dit een van de grootste studies ooit naar het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Onderzoekers van de Universiteit van Indiana bestudeerden, samen met wetenschappers in Zweden, alle kinderen die tussen 1996 en 2012 ter wereld kwamen in Zweden.

Antidepressiva tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap blijken het risico op een baby met autisme of ADHD niet te verhogen. Ook is er geen verband met groeiproblemen van de foetus. Wel is het risico op een vroeggeboorte 1,3 keer zo groot als de moeder antidepressiva slikt.

Op het eerste gezicht een vreemde conclusie. Uit eerder onderzoek bleek immers dat het risico op autisme of ADHD meer dan twee keer zo groot was  als de moeder de medicijnen tijdens de zwangerschap slikt. Maar die studies keken niet naar andere verklaringen. Zoals een depressie of overmatige stress bij de moeder, wat het risico op ontwikkelingsproblemen bij het kind verhoogt.

De nieuwe studie, die deze week verschijnt in het vakblad Journal of the American Medical Association (JAMA), vergeleek broers en zussen van wie de moeder tijdens de ene zwangerschap wél en tijdens de andere geen antidepressiva nam. Omdat broers en zussen hun genen en omgeving voor een groot stuk delen, kan je vooral het effect van de antidepressiva bekijken. Zo bleek dat gebruik tijdens de zwangerschap minder risico’s heeft dan gedacht. Vooral genetische aanleg en omgeving doen het risico op problemen bij het kind vergroten. Ook interessant: het gebruik van antidepressiva voor de zwangerschap – zowel van de moeder als van de vader – bleek het risico op een kind met autisme of ADHD wel te verhogen.

82 procent van de vrouwen die antidepressiva gebruikte, slikte een Selective Serotonine Reuptake Inhibitors (SSRI). Bekende SSRI’s zijn Zoloft en Prozac. Deze medicijnen verhogen de hoeveelheid serotonine in ons brein en beïnvloeden zo onze stemming.

Het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap is dus veiliger is dan we eerst dachten. Toch moeten vrouwen de risico’s en voordelen goed afwegen samen met hun dokter. Ook gaat deze studie over het gebruik van antidepressiva in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Of gebruik later problemen geeft, is nog niet bekend.

 

Bron: Eoswetenschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in