Samen Zwanger - Babypoep een complete gids

Hoe vaak moet je baby poepen? En hoe moet het eruit zien? De meeste gloednieuwe ouders weten niet wat ze moeten verwachten en vinden babypoep nogal verrassend. Het heeft veel tinten en consistenties die ervaren ouders zelfs nog niet gezien hebben.

Deze complete gids voor babypoep begeleidt je door de verschillende soorten stoelgangen en legt uit wat wèl en niet normaal is en wanneer je wèl bezorgd moet zijn.

Poepfrequentie

Het verschil in het poepgedrag tussen baby’s varieert: sommige poepen na elke maaltijd en andere poepen 1 of 2 keer per week. Het belangrijkste is dat de poep van je baby redelijk zacht is. Als je baby moeite heeft met poepen, omdat de poep te droog is, is je baby misschien verstopt en heeft hij hulp nodig om het poepen weer op gang te krijgen.

Pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen, poepen vaak na elke maaltijd (ongeveer 6 à 10 keer per dag), maar na ongeveer 3 tot 6 weken wordt dit langzaamaan minder en poepen ze minder frequent. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Maar als er een plotselinge verandering plaatsvindt en als je ziet dat je kindje zich ongemakkelijk voelt of ongelukkig is, neem dan contact op met je arts.

Pasgeboren babypoep: Meconium

Als de baby net geboren is, verwacht dan een groenig zwarte, teerachtige en kleverige poep in de luier van je baby. Dit lijkt enigszins op motorolie en wordt meconium genoemd. Meconium bestaat uit vruchtvlies, slijm, huidcellen en andere dingen die worden opgenomen in de baarmoeder en het stinkt niet. Vaak realiseer je je dan niet dat het tijd is om de luier te verwisselen.

Pasgeboren babypoep: Verandering van de stoelgang

Als je baby 2 tot 4 dagen oud is, wordt de poep lichter van kleur (legergroen) en minder kleverig. Deze verandering betekent dat de baby begonnen is met het verteren van de voeding en dat zijn darmkanaal goed functioneert.

Gezonde borstvoeding poep

Als je baby uitsluitend borstvoeding heeft gekregen, zal zijn poep geel of een beetje lichtgroen zijn  en een papperige of romige consistentie hebben. Het lijkt op Dijonmosterd gemengd met huttenkaas dat met zaadachtige vlekken is gestippeld. Verbazingwekkend is de geur helemaal niet zo heel erg.

Veel tinten van de poep worden als normaal beschouwd wanneer de baby uitsluitend borstvoeding heeft gekregen. Als de poep wat groenig is, kan dat betekenen dat de baby iets anders heeft gegeten dan hij normaal eet. Als je baby geen last heeft van andere symptomen, hoef je je geen zorgen te maken.

Low-calorie borstvoeding

Is de poep in de luier van je baby heldergroen en schuimig? Lijkt het een beetje op algen? Dan krijgt je baby waarschijnlijk te veel voormelk binnen. Dit is de low-calorie melk die in het begin van het voeden door de baby wordt opgenomen. Terwijl de achtermelk juist een hoog vetgehalte bevat.

Het kan betekenen dat je je baby niet lang genoeg uit een borst voedt. Om dit te verhelpen, kun je beginnen met de borst waarmee je de vorige keer bent geëindigd.

Gezonde flesvoeding poep

Baby’s die flesvoeding krijgen hebben een plakkerige pindakaas-achtige poep. Deze poep is penetranter dan de poep van baby’s die borstvoeding krijgen en minder penetrant dan de poep van baby’s die alleen vloeibaar voedsel eten, je herkent de geur.

IJzerrijke poep

Als je je baby ijzersupplementen geeft, kan zijn poep donkergroen of bijna zwart worden. Dit gebeurt niet vaak, maar dat is erg normaal en zou Popeye trots maken.

Is de poep van je baby zwart, maar geef je hem geen ijzersupplementen? Dan moet je contact opnemen met je arts om er zeker van te zijn dat het geen melena is.

Vloeibaar voedsel poep

Op een gegeven moment verander je de voeding van je baby naar vloeibare voedingsmiddelen, zoals gepureerde bananen of babyvoeding. Je kunt meteen een verandering zien in de luier, vooral als je voorheen borstvoeding hebt gegeven. Vloeibaar voedsel poep is bruin of donkerbruin en het is dikker dan pindakaas, maar toch nog papperig. Ook heeft het een sterkere geur.

Poep met gedeeltelijk verteerd voedsel

In de poep van je baby kun je af en toe stukjes poep identificeren. Ook kan de poep een verrassende kleur hebben. Rood kan bietjes betekenen, bij oranje komt het waarschijnlijk door de wortelen en donkerblauw komt waarschijnlijk van de bosbessen af.

Maak je geen zorgen! Je ziet dit waarschijnlijk omdat bepaalde voedingsmiddelen slechts gedeeltelijk verteerbaar zijn of zo snel door de darmen reizen dat ze geen tijd hebben om volledig af te breken. Het gebeurt ook als je baby veel van een bepaald voedingsmiddel binnenkrijgt of goed kauwt voordat hij het doorslikt.

Je moet contact opnemen met je huisarts als je baby voortdurend last heeft van gedeeltelijk verteerd voedsel. De arts kan dan controleren of de darmen van je baby de voeding en voedingsstoffen goed absorberen.

Diarree

Bij baby’s is de diarree erg waterig en kan het geel, groen of bruin zijn. Het is soms zo veel en zo erg vloeibaar, dat luiers het soms niet aankunnen. Diarree kan een teken zijn van een infectie of allergie. Als dit niet op tijd wordt behandeld, kan het leiden tot uitdroging. Bel de arts als je baby 3 maanden of jonger is, meer dan 2 of 3 luiers gevuld met diarree heeft of langer dan een dag of twee diarree heeft. Ook is het verstandig om je arts te bellen als de diarree van je baby zichtbaar bloed of slijm bevat.

Verstopping

Als de poep van je baby hard is en eruit ziet als kleine kiezelstenen, dan heeft hij waarschijnlijk last van een verstopping. Vaak trekken baby’s een ongemakkelijk gezicht bij het poepen. Soms zit er bloed bij, vanwege een anusfissuur (scheurtje in het onderste deel van je darmkanaal).

Bij één of twee met kiezelstenen gevulde luiers hoef je je geen zorgen te maken, maar bij drie luiers of als je bloed ziet, is het raadzaam om de arts te bellen. Verstopping gebeurt vaak bij de overgang naar babyvoeding of het is een teken van melk-, soja- en eiwitgevoeligheid. Ook kan het zo zijn dat je baby intolerant is voor iets in de moedermelk of flesvoeding.

Poep met slijm

Soms heeft je baby groenachtige poep waarin slijm aanwezig is. Slijm in de poep kan een teken zijn van een infectie of allergie. Als het langer dan twee dagen duurt, raadpleeg dan de arts om eventuele problemen uit te sluiten.

Bloed in de poep: helderrood

Helder rood bloed kan om verschillende redenen in de poep van je baby voorkomen. Bij het volgende moet je contact met je arts opnemen:

  • Normale poep met rood bloed. Dit is namelijk vaak een teken dat je kindje allergisch is voor melkeiwit;
  • Verstopte poep met een beetje rood bloed. Dit is waarschijnlijk het gevolg van een anusfissuur of kleine aambeien;
  • Diarree gemengd met rood bloed. Dit kan een bacteriële infectie aangeven.

Bloed in de poep: Zwartachtig

Soms ziet het bloed er zwart uit, wat betekent dat het verteerd is. Als je dit bloed in de luier van je baby ziet – meestal in kleine vlekken die lijken op papaver – komt dat vaak omdat je baby tijdens het drinken bloed uit wondjes aan je tepels inslikt. Hoewel dit een teken kan zijn dat jij een pijnstiller nodig hebt, vormt het geen bedreiging voor je baby. Desalniettemin moet je de arts bellen om er zeker van te zijn dat er niks ernstigs aan de hand is, zoals het bloeden van het bovenste gedeelte van het darmkanaal van je baby.

Alarmerende poep

In het algemeen geldt dat je de arts moet bellen als je iets abnormaals in de luier van je baby vindt. Daarnaast zijn er verschillende alarmerende variaties van poep die weliswaar niet vaak voorkomen, maar wel op een ernstig probleem kunnen wijzen:

  • Dikke zwarte poep bestaat vooral uit verteerd bloed (melena genaamd). Het is net zo donker en teerachtig als meconium, maar een beetje steviger en minder kleverig;
  • De poep bestaat uit rood bloed, wat kan duiden op een ernstig darmprobleem;
  • De poep is bleek, kalkachtig en kleigekleurd (alcoholische poep), wat op een galblaas- of leverprobleem kan wijzen. Het lijkt op  en voelt gelijk aan de wittige kinderklei van Play-Doh.

Deze verschillende variaties komen niet zo vaak voor, maar als ze dat doen, schakel meteen medische hulp in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in