Samen Zwanger - Beenkrampen

Het is waarschijnlijk een combinatie van dingen die ervoor zorgen dat je last krijgt van beenkrampen. Krampen kunnen met name van invloed zijn tijdens je tweede en derde trimester. Je spieren dragen het toenemende gewicht van je baby en voelen waarschijnlijk de spanning. Dit, in combinatie met de effecten van het zwangerschapshormoon progesteron, beïnvloedt de spiertonus in je benen. Ook kun je kramp in je benen krijgen, omdat er een tekort aan voedingstoffen of zouten, zoals calcium of magnesium, in je bloed zit.

Je zou kunnen proberen een zwangerschapssupplement te nemen dat bijvoorbeeld magnesium bevat. Het staat echter niet vast dat  dit kan helpen om krampen te verminderen. Vraag je arts of verloskundige om advies over het innemen van supplementen.

Kan ik iets doen om beenkrampen te voorkomen?

Dit zou moeten helpen en zorgen voor een ‘krampvrije’ slaap:

  • Stretch je kuitspieren. Ga één meter van een muur staan ​​en leun naar voren met je armen gestrekt om de muur te raken. Houd de zolen van je voeten plat op de vloer. En houd dit vijf seconden vast. Herhaal de oefening vijf minuten lang, drie keer per dag, vooral voordat je naar bed gaat;
  • Dagelijkse voetoefeningen. Buig en strek elke voet 30 keer krachtig op en neer. Draai vervolgens elke voet 8 keer de ene kant op en 8 keer de andere kant op;
  • Probeer niet te lang te staan of ga met je benen over elkaar zitten.

Avond en nacht:

  • Neem een ​​warm bad voordat je naar bed gaat;
  • Geef je voeten de ruimte om ’s nachts rond te bewegen;
  • Probeer ’s nachts je voeten op te heffen. Je zou je voeten kunnen steunen op een kussen of het uiteinde van je bed enkele centimeters omhoog kunnen brengen, maar niet hoger dan 20 cm.

Hoe kom ik van de kramp af?

Als je door een kramp wakker wordt gemaakt, rek je de spier meteen uit. Strek eerst je been en buig zachtjes je enkels en tenen. In het begin kan het pijn doen, maar de pijn zal geleidelijk verdwijnen. Je kunt de kramp ook verminderen door de spier te masseren. Als dit niet werkt, moet je misschien uit bed komen en een paar minuten rondlopen.

Als je constant spierpijn hebt en niet alleen een enkelvoudige kramp of als je een zwelling in je been opmerkt, neem dan contact op met je arts. In zeer zeldzame gevallen kan een zwangere vrouw last hebben van een bloedstolsel (veneuze trombo-embolie). Als dit gebeurt, moet je zo snel mogelijk behandeld worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in