Wil je zwanger worden? Dan is het handig om te weten wanneer je het vruchtbaarst bent. Dit kun je heel gemakkelijk berekenen door je menstruatiecyclus onder de loep te nemen.

Je menstruatiecyclus duurt onder de meest ideale omstandigheden 28 dagen. Overigens komt het ook voor dat een cyclus 21 tot 35 dagen duurt. Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt één dag vóór de volgende menstruatie.

Eisprong

Fase 1 is de periode voor de eisprong. De duur van deze cyclus verschilt. Bij ideale situaties heb je op dag 14 een eisprong. Deze periode duurt bij sommige vrouwen korter of langer. Als de cyclus langer duurt, wordt de eisprong naar achteren verschoven. Duurt de cyclus korter? Dan verschuift de eisprong naar voren. De periode na de eisprong is fase 2. Deze fase duurt hooguit 14 dagen. Hierna word je weer ongesteld.

Berekenen van je vruchtbare dagen

Bij een ideale regelmatige cyclus ben je het vruchtbaarst tussen dag 11 en dag 15 van de menstruatiecyclus. De vrijgekomen eicel leeft vanaf dat moment tussen de 12 en 24 uur, terwijl een zaadcel 72 uur kan leven.

Tip: maak gebruik van een menstruatiekalender. Je cyclus en andere persoonlijke gegevens kun je hier goed op bijhouden. Deze kun je zelfs als app downloaden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in