Samen Zwanger - Bewegen van je kindje

Ben je de eerste keer zwanger, dan voel je de eerste bewegingen van je kindje rond de 20e week van je zwangerschap. Ben je opnieuw zwanger, dan ligt dat tijdstip eerder, rond de 16e tot 18e week. Dit zijn geen absolute cijfers, elke vrouw is immers verschillend. Wacht dus rustig af; vooral als je je ontspant kun je je baby plotseling voelen bewegen. Een bijzonder en ontroerend, heel licht en wat kriebelend gevoel.

Het bewegen van je kindje, het ‘leven voelen’, blijft eerst nog een exclusieve en intieme ervaring tussen jou en je baby. Pas na enige tijd, meestal vanaf de 24e week, kunnen ook anderen je baby voelen bewegen door hun hand op je buik te leggen. Om te beginnen de aanstaande papa natuurlijk. En natuurlijk ook jullie eventuele andere kinderen. Het zijn mooie en intieme momenten tussen jullie beiden of in jullie gezin! Geniet er dus samen van en maak er tijd voor.

Ontdekkingsreis

Al vanaf een maand of drie, als je kindje nog maar zo’n 8 cm groot is, kan hij of zij al schoppen, met het hoofdje draaien en een vuistje maken. De ontwikkeling gaat razendsnel. Het internet staat vol met foto’s waarop je dat kunt zien en je verwonderen over wat er allemaal in je buik gebeurt. Naast leuk en onroerend, is al dat bewegen ook goed om je baby beter te leren kennen. Bewegingen en gedrag te leren herkennen en dus ook aan te gaan voelen of alles is zoals het hoort en hoe de ontwikkeling verder gaat. Elke dag weer. Met steeds weer nieuwe bewegingen en bijbehorend gevoel waar je verrast, blij en gelukkig van wordt. Een mooie ontdekkingsreis die jullie samen met je kindje meemaken. Prachtig toch?

Als er wat verandert

Verandert er iets in het bewegen? Vind je dat het anders is? Anders voelt? Bedenk dan allereerst dat niet elke zwangere vrouw haar kindje dagelijks voelt bewegen. Heb je na 24 weken zwangerschap echter nog helemaal niets gevoeld, maak dan een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog zodat die kan luisteren en het maken van een echo kan inplannen.

Ook de periode van 24 tot 28 weken kan voor verwarring zorgen, omdat het bewegen van je baby dan nog erg onregelmatig en verschillend is en van dag tot dag kan veranderen. Maar ook hier geldt dat je in geval van twijfel altijd je verloskundige of gynaecoloog moet bellen om een afspraak te maken voor een eventuele extra controle. Vanaf de 28e week voel je de baby elke dag. Is het een keer (en naar jouw gevoel) wat minder, ontspan dan, ga liggen op je linkerzij en wacht rustig op het hervatten van de bewegingen.

Voel je na twee uur op je linkerzij liggen nog steeds niets? Denk je dat de bewegingen minder krachtig dan anders zijn? En maak je je ongerust? Wacht dan niet langer of tot de volgende dag, maar neem direct contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in