Samen Zwanger - Biologische Babyvoeding

Enkele jaren geleden kreeg Barbara den Hollander, oprichter van Bio Bebo, de ziekte van Lyme. Die wilde zij op een natuurlijke manier, onder andere met biologische voeding, te lijf gaan. Door de goede impact op haar gezondheid voelt ze zich nu duidelijk energieker. Inmiddels was Barbara moeder geworden en wilde ze haar gezonde biologische levensstijl voortzetten met haar kinderen. Wat ze echter merkte is dat Nederland flink achterloopt als het gaat om het aanbieden en -prijzen van biologische babyvoeding. Bij grote supermarkten bijvoorbeeld kom je deze babyvoeding slechts mondjesmaat tegen.

Voor Barbara was dat een trigger om Bio Bebo op te richten, een webwinkel voor biologische babyvoeding, waarmee ze ouders stimuleert om de biologische varianten van babyvoeding te gebruiken. Elke ouder wil natuurlijk het beste voor zijn kind. Biologische babyvoeding creëert een goede en gezonde basis voor je kindje. In dit artikel definiëren we de term ‘biologisch’, noemen we een aantal voordelen op en geven we je meer informatie over dit onderwerp.

Biologisch

Bij de productie van biologische babyvoeding wordt rekening gehouden met mens, milieu en dier. Je kunt deze producten herkennen aan de volgende keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter.

EKO

Als een product het EKO-keurmerk heeft, komt het uit de biologische landbouw. Dat betekent dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemodificeerde zaden worden gebruikt. Bovendien werken de veehouders op een diervriendelijke manier.

Europees biologisch

Dit keurmerk laat zien dat de producten voldoen aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het logo moet verplicht op alle biologische producten die in de EU zijn geproduceerd staan. Ook producten van buiten de EU mogen het keurmerk gebruiken, maar dit is dan niet verplicht. 

Demeter

Als een product het Demeter-keurmerk draagt, is het afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw. Deze boeren voldoen niet alleen aan de biologische eisen, maar ook aan specifiek biologisch-dynamische eisen. De dierenwelzijneisen zijn strenger. Kijk op de website van het voedingscentrum voor meer informatie.

Voordelen

Bij biologische babyvoeding wordt geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen en zijn de producten niet genetisch gemanipuleerd. In veel gevallen is biologische babyvoeding gezonder, natuurlijker en voedzamer. Uit onderzoek is gebleken dat deze producten meer mineralen, vezels, vitaminen en antioxidanten bevatten. En dat je er geen gifstoffen in tegen komt. Bovendien is biologisch diervriendelijker. De dieren zijn meer buiten en hebben meer ruimte. Ook is biologische babyvoeding milieuvriendelijker. Pesticiden worden bijvoorbeeld niet gebruikt en er vindt minder uitstoot van broeikasgassen plaats.

Chemische conserveringsmiddelen

Biologische babyvoeding bevat geen chemische conserveringsmiddelen, waardoor het minder lang houdbaar is dan reguliere babyvoeding. Het valt echter te betwijfelen of deze chemische stoffen veilig of gezond voor ons zijn. Ons darmstelsel heeft een geweldige darmflora die het eten helpt te verteren en je gezond houdt. En die is van nature niet echt dol op deze chemische stoffen.

Suikers in babyvoeding

Lees de etiketten op de producten goed om er zeker van te zijn dat je suikervrije producten aan je kindje geeft. Door de extra suikers in producten wordt je baby suikerverslaafd en dit kan leiden tot obesitas en diabetes. Hoe minder suiker je baby in de basis binnenkrijgt, des te minder hij behoefte  aan suiker heeft. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat suiker maar liefst 8x meer verslavend is dan cocaïne! Suiker versterkt het vrijkomen van dopamine in de hersenen. Het brein van je kindje wordt tolerant tegenover suiker en hij heeft steeds grotere hoeveelheden suiker nodig. Je kunt zeggen dat je kindje afhankelijk wordt gemaakt van suikers. Let dus bij alle soorten voedingen op dat er geen extra suikers zijn toegevoegd. Fabrikanten voegen vaak glucosestroop en maltodextrinen toe, omdat dit goedkoper is en het voedsel minder snel klontert. Dit vinden wij als consument erg prettig, maar het komt onze gezondheid niet ten goede.

Eisen

De behoefte aan veilig voedsel groeit steeds meer. Toch lijkt het alsof de grote supermarkten het maar beperkt op voorraad hebben. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat producten niet zomaar een biologische stempel mogen krijgen. Zo’n procedure kan 2 jaar duren en omvat 260 controles! Dit duurt erg lang en er moet veel in geïnvesteerd worden.

Dit zijn de belangrijkste regels van de Europese wetgeving op het gebied van biologische voedselproductie:

  • Genetische modificatie is verboden;
  • Kunstmest mag absoluut niet gebruikt worden;
  • Chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen zijn verboden;
  • Dieren moeten veel ruimte hebben. Ook moeten zij naar buiten kunnen gaan;
  • Groeihormonen zijn verboden;
  • Medicijnen mogen alleen gebruikt worden bij ziekte en niet ter preventie;
  • Ook het couperen en knippen van de snavels mag absoluut niet.

Prijzen

Biologische babyvoeding is vaak duurder dan reguliere babyvoeding. Op zich is dat logisch, omdat er veel meer inspanningen nodig zijn om deze producten te maken. Barbara den Hollander vindt dat de prijs geen hindernis zou moeten zijn. “Als jij je baby een gezonde basis wilt geven, is dit het absoluut waard. Biologische babyvoeding bevat namelijk veel meer voedingsstoffen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in