Samen Zwanger - Blijdschap en onzekerheden

Zwanger zijn is natuurlijk een geweldige gebeurtenis, maar vaak word je ook overvallen door onzekerheden en twijfels. Dit is heel normaal, want een zwangerschap is nou eenmaal een achtbaan van emoties.

Een positieve zwangerschapstest kan heel erg leuk zijn, maar ook veel onzekere vragen met zich meebrengen. Is het hebben van (nog) een kind eigenlijk wel leuk? Word ik een goede moeder? Wil ik dit wel met mijn huidige partner? Hoe gaan mijn collega’s en baas hierop reageren? Geef jezelf de tijd om deze vragen te beantwoorden. Er is nog niks aan je te zien en bij een eerste echo wordt het pas echt officieel. Ook heb je in de eerste 3 maanden nog kans op een miskraam (risicoperiode). De meeste (toekomstige) ouders vertellen dit dan ook pas na deze periode. Tot die tijd kun je kleine stapjes nemen. Besef dat je niet de enige bent met twijfels. Een zwangerschap en het hebben van een kind brengt een behoorlijke verandering van jullie leven mee.

Emoties

Door de hormonen krijg je het op emotioneel vlak zwaar te verduren. Het kan zo zijn dat je het ene moment heel vrolijk ben en het andere moment paniekaanvallen krijgt met plotselinge huilbuien. Ook kun je uit het niets heel chagrijnig zijn of geïrriteerd voelen.

Onzekerheden en twijfels

Het is heel normaal dat je last hebt van onzekerheden en twijfels. Jullie leven wordt natuurlijk overhoop geschopt. Je concentreert je al op de toekomst, terwijl je kindje nog niet geboren is. Zorg dat je altijd iemand om je heen hebt om mee te praten, andere zwangere vrouwen of bezoek je verloskundige. Het is ook belangrijk om afleiding te zoeken. Vooral in de risicoperiode, omdat je dan ellenlang moet wachten op de eerste echo.

De onzekerheden en twijfels zullen eigenlijk nooit weggaan, maar verminderen. Tijdens de zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd, de babytijd, de peutertijd bij koorts en ziekten blijven de zorgen. Dit zit nou eenmaal bij het doe-het-zelf moederpakket inbegrepen. Probeer de onzekerheden en twijfels los te laten, neem de rust en zorg óók goed voor jezelf.

Oorzaak

Bovenstaande kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van eerdere miskramen of complicaties tijdens eerdere zwangerschappen. Dit is goed te begrijpen, maar probeer het beste van je zwangerschap te maken. Accepteer je onzekerheden, geniet ervan en koester de mooie momenten!

Als de negatieve gevoelens de positieve gevoelens overheersen, is het aangeraden om een verloskundige in te schakelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in