Samen Zwanger - Borstvoeding geven aan twee- of meerlingen

Het geven van borstvoeding aan een twee- of meerling vereist meer werk en toewijding dan bij één baby. De verantwoordelijkheid voor het voeden van meer dan één baby kan overweldigend zijn. Je kunt je zorgen maken of je wel genoeg melk produceert. Of je kunt misschien bang zijn dat het te veel tijd gaat kosten en je nooit een pauze kunt krijgen, omdat pasgeborenen elk halfuur honger hebben in de eerste paar weken.

Zodra je begint met het geven van borstvoeding, voelt het waarschijnlijk alsof je nergens anders meer mee bezig bent. Problemen, zoals zere of gebarsten tepels, een lage melkvoorziening en de zorgen of je baby’s wel genoeg te eten krijgen, lijken misschien te veel voor je. Maar als je je goed voorbereidt en ondersteuning inplant van een dokter, een lactatiekundige, familie en vrienden, kun je deze periode succesvol doorkomen.

Het kennen van antwoorden op veel voorkomende vragen, kan helpen om je angst te verminderen en je voor te bereiden op wat komen gaat. Dit zijn een paar voorbeelden van deze veel voorkomende vragen:

Hoe kan ik twee baby’s tegelijkertijd voeden?

Gebruik opgerolde handdoeken of een voedingskussen om je baby’s te ondersteunen. Je kunt voedingskussens kopen die speciaal zijn ontwikkeld voor tweelingen. Met behulp van een voedingskussen kun je je voedingsposities variëren. Het is een goed idee om de borsten af te wisselen, vooral als de ene meer eet dan de ander. Als het moeilijk is om  bij te houden wie welke borst heeft gehad, kun je beter de borsten per dag afwisselen. Door regelmatig te wisselen, produceer je gelijke hoeveelheden melk in beide borsten en vermindert het de kans op geblokkeerde melkkanalen. Bovendien krijgen de ogen van je baby’s een gelijke training en stimulatie

Kan ik genoeg melk produceren om meer dan één baby te voeden?

Ja, je kunt erop vertrouwen dat je lichaam genoeg melk produceert. Een lage melktoevoer kan altijd verholpen worden door vaker je baby’s te voeden. Als je baby’s de borsten niet leeg kunnen maken, moet je wellicht gaan pompen. Houd hierbij genoeg water in de buurt, want het voeden kan je dorstig maken.

Hoe weet ik of mijn baby’s genoeg te eten krijgen?

Een lactatiekundige en arts kunnen je vertellen of je baby’s genoeg melk binnenkrijgen door het lichaamsgewicht dat in de tussentijd toeneemt. Pasgeboren baby’s verliezen tussen de 5 en 9 procent van hun geboortegewicht. Als je baby’s 2 weken oud zijn hebben ze hun geboortegewicht al terug. Laat de kinderarts het gewicht controleren als je je zorgen maakt.

Toch zijn er andere manieren om te peilen of je baby’s genoeg melk binnenkrijgen. Uitdroging bij pasgeborenen is zeldzaam, maar het is erg belangrijk om de tekenen van een gezonde eter te herkennen, zodat je de kinderarts kan waarschuwen als er iets misgaat. (Meer informatie: hoe weet ik of mijn baby’s genoeg te eten krijgen.)

Krijg ik ooit nog een pauze?

Het voeden van je baby hoort geen fulltime job te zijn. Het is verstandig om te gaan slapen als de baby’s slapen. Vraag ondersteuning aan je partner of iemand anders, ook al is het maar voor 15 of 20 minuten. Je kunt gaan wandelen, een warm bad nemen of een tijdschrift lezen. Geniet ook van je avonden met je partner. Je kunt je melk ook afkolven, zodat je baby uit een fles leert drinken en het je veel tijd kan besparen.

Waar kan ik ondersteuning vinden?

Zorg ervoor dat je al weet wie je kan ondersteunen voordat de baby’s zijn geboren. Je hebt dan namelijk al genoeg zorgen. Je kunt ondersteuning zoeken bij een dokter of lactatiekundige, maar je kunt ook praten met je familieleden, vrienden en buren en vragen of zij je kunnen ondersteunen bij bijvoorbeeld het koken, schoonmaken en winkelen. Probeer geen supermama te zijn, die denkt dat ze alles alleen moet of kan doen. Het is al zwaar als je één baby hebt. Je hebt niet alleen alle hulp je die je kunt krijgen nodig, maar je verdient het ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in