Samen Zwanger - De 13-wekenecho is er vanaf 1 september voor alle zwangere vrouwen

Vanaf 1 september kunnen alle zwangere vrouwen standaard een 13-wekenecho krijgen. Honderden echoscopisten hebben daarvoor een speciale opleiding gehad. “Het is geweldig dat we deze echo kunnen gaan aanbieden voor iedere zwangere vrouw die dat wil”, zeggen verloskundigen.

Met de 13-wekenecho kunnen meerdere ernstige afwijkingen vroegtijdig worden opgespoord. “Deze echo wordt straks, naast de al bestaande 20-wekenecho, ingevoerd”, zegt hoogleraar verloskunde Katia Bilardo.

Vroegtijdige afwijkingen

De hoogleraar heeft hiervoor jaren gestreden. “We kunnen met deze 13-wekenecho eerder vroegtijdige afwijkingen opsporen. Denk aan een open schedeltje of hersenafwijkingen.”

Ook kan rond de 13 weken al bekeken worden hoe de organen zich ontwikkelen. Heel waardevol, zegt Bilardo.

Voorbereiding aan vooraf

Bilardo: “Door al met 13 weken te kijken of er ernstige afwijkingen zijn bij de baby, hebben de toekomstige ouders meer tijd om te beslissen hoe ze hiermee omgaan. Er is ook meer tijd voor aanvullend onderzoek.”

Als het nodig is om een zwangerschap af te breken, kunnen een paar weken ook erg belangrijk zijn. Volgens Bilardo wijst onderzoek uit dat hoe eerder een zwangerschap wordt afgebroken, des te minder heftig de psychische gevolgen kunnen zijn.

Jaren voorbereiding

“Het is geweldig dat we dit nu kunnen aanbieden voor iedere zwangere vrouw die dat wil”, zegt de hoogleraar.

Dat deze echo straks standaard wordt aangeboden, is besloten op advies van de Gezondheidsraad. Er gingen al met al jaren aan voorbereiding aan vooraf.

Lees de rest van het artikel bij de bron: RTL Nieuws.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in