Samen Zwanger - De juiste babynaam kiezen

Na de aankondiging van je zwangerschap, krijg je meteen allerlei naamsuggesties van je vriendinnen en familieleden te horen. Met de druk van vriendinnen en familie en de hoeveelheid opties kan het nogal moeilijk worden om de juiste naam voor jullie kindje te kiezen. Uit onderzoek is gebleken dat circa 67% van de (aanstaande) ouders van mening is dat de naam van een kind bijdraagt aan zijn toekomstige succes.

Mijn partner en ik zijn het niet met elkaar eens

Het vinden van de perfecte naam voor je baby kan een uitdaging zijn. Om je te helpen hebben we enkele handige oplossingen op een rijtje gezet. Ben je het niet eens over de naam van een baby? Het kan moeilijk genoeg zijn om een naam te vinden die je leuk vindt, maar het vinden van een naam die jij en je partner allebei leuk vinden, kan zelfs nog lastiger zijn.

Je kunt het als een klap ervaren als jij al een bepaalde naam als favoriet hebt, en van plan bent die aan je eerstgeborene te geven, en je partner die naam abrupt afwijst. Of misschien zit je partner vol met suggesties die jij niet leuk vindt, maar heb je ondertussen zelf geen (betere) ideeën. Je kunt dit mogelijk voorkomen als jullie allebei een lijst met mogelijke namen maken terwijl je nog zwanger bent. Maak een kolom voor meisjesnamen en een voor jongensnamen. Geef ook aan welke voorkeuren je hebt. Deze lijst moet je regelmatig raadplegen gedurende je zwangerschap, omdat je van gevoelens kunt veranderen. Als jullie meer dan één favoriet hebben, kunnen jullie altijd een compromis sluiten en één van de namen als tweede naam gebruiken. 

Niemand houdt van de babynaam die we hebben gekozen

Als je eenmaal een naam hebt gekozen waar je beiden mee kunt leven, kan het ontmoedigend zijn als andere mensen minder enthousiast zijn. Ongevoelige personen zeggen misschien zelfs regelrecht dat ze de naam niet waarderen. Maar het kiezen van een naam is een volledig persoonlijke beslissing en je zult nooit iedereen tevreden kunnen stellen, dus trek je er niet zoveel van aan. Het is moeilijker als een familielid niet enthousiast is. Vergeet niet dat namen groeien op mensen. Zodra je kind bekend is met zijn of haar naam, zal iedereen er snel aan wennen. De enige zekere manier om ongewenste reacties te stoppen, is om je keuze voor jezelf te houden totdat je kindje geboren is. Wees dan wel bereid om de mening van andere mensen met een korreltje zout te nemen. 

De perfecte naam?

Op het moment dat je je baby voor het eerst in je handen hebt, kijk je in verwondering naar hem. Je denkt misschien ook: ‘Help! Heb ik de verkeerde naam gekozen?’ Geen paniek! Vaak duurt het een paar dagen voordat je opmerkt dat de naam wèl bij hem past.

De naam van je kleintje maakt deel uit van wat hem uniek maakt, gekozen door de mensen die hem het beste kennen – jullie, de ouders!

Nederlandse wet

Van de Nederlandse wet mag je je baby bijna elke naam geven. Toch heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand het recht om een naam te weigeren, omdat deze bijvoorbeeld erg ongepast is. Ook gebruikelijke achternamen mogen niet als voornamen gegeven worden. Sinds 1998 mag je kiezen of het kind de achternaam van jou of van je partner krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in