Samen Zwanger - De Rapley methode kan ook voor jouw kind werken

De Rapley methode kan ook voor jouw kind werken. Kliederen, smeren en vooral: veel uitproberen. Misschien niet iets waar je direct op zit te wachten als je je baby vast voedsel laat proberen (lees: een kilo schoonmaakdoekjes). Bij de Rapley methode is dit wel de kern van het verhaal. En dat heeft zo zijn voordelen.

Kans op allergieën kleiner

Als je baby al vroeg in aanraking komt met producten waarvoor ze allergisch kunnen worden (denk pinda’s, vis en eieren), dan is de kans kleiner dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Kinderartsen raden wel aan om dit pas na zes maanden te doen, omdat het verteringsstelsel dan pas goed is ontwikkeld.

Met de Rapley methode gaat je baby zelf op ontdekking wat hij of zij lekker vindt en kan hij alles uitproberen. Gaat pinda er niet in? Dan probeer je het later nog een keer, maar dan net iets anders geserveerd.

LEES OOK: De Rapley methode: je baby bepaalt zelf wat, hoeveel en hoe vaak hij wil eten

Het is goedkoper

Je hoeft geen aparte potjes babyvoeding te gebruiken, omdat je heel makkelijk de ingrediënten voor je eigen (avond)maaltijd kan gebruiken. In the end ben je dus een stuk goedkoper uit.

Geen voorbereiding

De Rapley methode vergt minimale voorbereiding. Behalve wat bloemkoolroosjes los snijden of een paar wortels koken hoef je verder weinig te doen. Het scheelt dus ook tijd, tijd die je weer kan besteden met je baby als hij of zij aan het eten is. Zolang het eten maar goed is gekookt of gewassen en de stukken groot genoeg zijn om vast te houden.

Kauwen oefenen en smaakexplosie

Met een gepureerd hapje hoeft je baby maar één ding te doen: slikken. Terwijl met de Rapley methode je kindje het eten moet vasthouden, afbijten, kauwen en moet leren inschatten wanneer er geslikt moet worden.

En behalve kauwen, leert je baby ook verschillende smaken kennen. Dat is je baby immers al gewend als je borstvoeding geeft. Dan smaakt de melk ook elke dag anders. Een complete ervaring dus.

Echt deelnemen aan de avondmaaltijd

Continu bezig zijn met een lepeltje voor de baby en een hapje voor jezelf kan ervoor zorgen dat de maaltijd continu onderbroken voelt. Als je baby lekker zelf aan de klieder gaat, kun jij ondertussen met je partner ook van het eten genieten en leer je je kind sociaal te zijn met elkaar. Zo wordt de maaltijd meer een gezamenlijke activiteit.

Minder moeilijk met eten

Het is nog niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd, maar je baby zelf eten leren ontdekken met de Rapley methode kan ervoor zorgen dat hij of zij later een minder moeilijke eter wordt.

Het kan in ieder geval geen kwaad. Het enige waar je goed op moet letten is dat je baby zichzelf al omhoog kan houden (om stikken te voorkomen) en dat je fles- of borstvoeding erbij blijft geven. Anders kan het zo zijn dat je kind te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Bron: Mamaenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in