Samen Zwanger - De roze wolk

Een geboorte zou de bekroning moeten zijn op de zwangerschap, maar dat is niet altijd zo. Behalve dat jij zelf moet ontzwangeren, moet ook je kindje na een verblijf van 9 maanden wennen aan het nieuwe leven en het meeste zelf gaan doen. Bij de een gaat dat schijnbaar moeiteloos, maar bij de ander is het een worsteling en is extra hulp nodig van de ouders. En soms zelfs van de kinderarts of een andere zorgverlener.

Ook osteopaten behandelen baby’s. Relatief veel zelfs. Hieronder vind je een opsomming van veelvoorkomende klachten. Staat er niet bij waar je naar zoekt? Informeer bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) of bij een osteopaat bij jou in de buurt.

Ontroostbaar, gefrustreerd en niet kunnen slapen

De eerste weken ging het goed, maar inmiddels huilt je kindje steeds meer, is dan ontroostbaar en slaapt steeds korter. Je vraagt je af wat je moet doen. Oppakken en troosten? Laten huilen? Doe ik het wel goed? Is er een reden, een oorzaak? Mankeert mijn kindje (n)iets? Gebalde vuistjes en een gespannen lichaampje; uit alles blijkt dat je kindje gefrustreerd is. Inmiddels kom je zelf ook niet meer aan rust toe. Een osteopaat krijgt hier veel mee te maken en gaat op zoek. Naar eventuele omstandigheden tijdens de zwangerschap, bij de bevalling zelf of in de weken erna. Of er is een optelsom van factoren. Na goed uitvragen en onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Een osteopaat legt uit wat hij/zij gaat doen. De behandeling bestaat uit zachte, rustige handgrepen, eventueel adviezen.

Spugen (reflux)

Soms gebeurt het direct na de voeding, soms pas een uur later; je kindje spuugt de hele boel onder. De halve voeding komt eruit en er hangt een zurige lucht. Je vraagt je af of er nog genoeg voeding binnenkomt? Op het consultatiebureau meten en wegen ze je kindje wel, maar verder wordt er niet veel aan gedaan. Soms wat adviezen over de houding bij het voeden, soms maagzuurremmers. We spreken van reflux als een (groot) deel van de voeding vanuit de maag weer omhoog komt. Dat is echter niet altijd zichtbaar. Soms ruik je het zuur, maar niet bij iedereen. Reflux, het uitspugen van voeding, is er in een ‘gewone’ en ‘verborgen’ vorm. In beide gevallen geeft het vaak overprikkeling en pijn aan de slokdarm waardoor je kindje hard en ontroostbaar kan huilen. Niet alleen het soort voeding, maar ook obstructie van zenuwen, een slecht functionerende maag of twaalfvingerige darm, etc. kan de oorzaak zijn. Osteopaten zijn opgeleid om uit te vragen en te onderzoeken. De behandeling van pasgeborenen bestaat altijd uit zachte, rustige technieken.

Darmkrampjes

Bij de geboorte is je kindje nog niet ‘af’. Veel organen moeten nog uitrijpen, zoals zijn longen en darmen. Een biefstuk verteren kan geen baby, maar soms lukt babyvoeding al niet eens. De darmen zijn wonderen van Moeder Natuur en net zo sterk en flexibel als gevoelig. Ongemerkt krijgt de darm veel informatie binnen over de buitenwereld via de voeding. Het zou moeten leiden tot een goed gevoel, maar dat is niet altijd het geval. Pijnlijke krampen, opgezette buik en windjes laten zijn dan het gevolg. Vaak is er dagelijks ontlasting, maar verstopping en/of harde ontlasting komt ook voor. Een osteopaat is opgeleid om zowel de organen te onderzoeken, als alles wat er omheen hangt zoals het middenrif, bloedvaten en zenuwen die de darmen aansturen, de samenwerking van de onderlinge organen, etc. Na onderzoek volgt de uitleg en behandeling die bestaat uit rustige handgrepen. Darmkrampjes bij baby’s zijn door een osteopaat goed te behandelen. Het onderzoek richt zich op de beweeglijkheid van de organen, de zenuwen die deze organen aansturen, vragen over voeding, etc.

Oorontsteking

Eén jaar is je kindje nu en al voor de 3e keer oorontsteking. Dat is normaal, zegt men, want op het kinderdagverblijf steken ze elkaar allemaal aan. Maar als je even om je heen vraagt, hebben de andere baby’s geen oorontstekingen. Antibiotica en buisjes horen tot de mogelijkheden, maar je vraagt je af of er niet meer is? Een osteopaat denkt hetzelfde en onderzoekt de mogelijkheden die er zijn. Soms zijn er omstandigheden waardoor slijmvliezen steeds opzwellen en de buis tussen keel en middenoor verstopt zit, soms staat er veel spanning op het gebied rondom het oor, soms is er een relatie met voeding. Door goed doorvragen en subtiele, zachte handgrepen onderzoekt een osteopaat je kindje, bespreekt wat hij/zij heeft gevonden en komt met een behandelplan. Terugkerende oorontstekingen zijn soms goed te behandelen door een osteopaat. De behandeling richt zich op een betere functie en drainage van het oor. Dit draagt bij aan het herstel en een betere weerstand.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) vind je meer informatie en adressen van osteopaten bij jou in de buurt. Osteopaten met MRO achter hun naam staan ingeschreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in