Samen Zwanger - Eeneiige of twee-eiige tweeling

Identieke tweelingen (eeneiige tweelingen) ontwikkelen zich altijd van een enkel bevruchte eicel die is gesplitst en uitgegroeid tot twee, genetisch identieke baby’s. Niet-identieke (twee-eiige) tweelingen groeien uit twee eieren, afzonderlijk bevrucht door verschillende spermacellen. Je wilt waarschijnlijk graag weten of je tweeling identiek is, maar je verloskundige wil dat natuurlijk ook. Of je tweeling identiek is of niet, kan van invloed zijn op de soort medische zorg die jij en je baby’s krijgen.

Het definiëren van tweelingen, of ze nu identiek zijn of niet, is gecompliceerder dan je denkt. Medische definities van tweelingen zijn gebaseerd op hoe de tweeling wordt verwekt – van één bevruchte eicel of meer – en hoe ze in de baarmoeder groeien (baarmoeder).

In de baarmoeder worden baby’s omringd door twee membranen:

  • Het binnenmembraan, het amnion genoemd. Dit membraan vormt een zak die het vruchtwater bevat;
  • Het buitenste membraan, het chorion genoemd. Dit membraan vormt een extra laag rond de amnion.

De placenta groeit uit weefsels in het chorion. Door goed te kijken naar deze vliezen en de placenta of placenta’s, via een echografie, is het meestal mogelijk om te bepalen of een tweeling identiek kan zijn. Je tweeling kan dan in een van de volgende categorieën worden geplaatst:

Dichoriale-diamniotische tweeling (DCDA)

Elke baby heeft zijn eigen placenta, eigen buitenmembraan (chorion) en eigen binnenmembraan (amnion). Bij identieke tweelingen gebeurt dit wanneer het bevruchte ei volledig splitst binnen drie dagen na de bevruchting. Dit is vroeg genoeg om de afzonderlijke vliezen en placenta’s te laten groeien. Dus, DCDA-tweelingen kunnen identiek of niet-identiek zijn.

Monochoriale-diamniotische tweeling (MCDA)

Beide baby’s delen één placenta en één buitenmembraan, maar ze hebben elk hun eigen afzonderlijke binnenmembraan. Dit komt het meest bij identieke tweelingen voor.

Monochoriale-monoamniotische tweeling (MCMA)

Beide baby’s delen een enkele placenta en een enkel buitenmembraan, maar delen ook de vruchtzak, zonder binnenmembraan om ze te scheiden. MCMA-tweelingen zijn uiterst zeldzaam en vertegenwoordigen slechts één procent van alle identieke tweelingen.

Wanneer zal ik ontdekken of mijn tweeling identiek is?

Tijdens een eerste echoscopie van het eerste trimester zou je moeten kunnen nagaan of je in verwachting van een identieke tweeling bent. Vóór de 14e  week van je zwangerschap is het gemakkelijker om op een scan te zien of je baby’s elk hun eigen placenta’s en vliezen hebben.

Het is echter mogelijk dat niet alles nauwkeurig op het scherm kan worden gezien. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de placenta’s van niet-identieke tweelingen samensmelten en eruit zien als één placenta. Bovendien kunnen sommige artsen aannemen dat twee placenta’s niet-identieke tweelingen betekenen, terwijl het mogelijk is voor identieke tweelingen om twee placenta’s te hebben als zij DCDA zijn.

Kan een eeneiige tweeling een jongen en een meisje zijn?

Nee, identieke tweelingen zijn genetisch identiek, dus ze hebben altijd hetzelfde geslacht. Je kunt echter een niet-identieke tweeling van hetzelfde geslacht hebben. Als een zwangerschapsscan duidelijk een jongen en een meisje laat zien, dan weet je zeker dat de tweeling niet identiek is.

Welk verschil zou het kunnen maken als ik zwanger ben van een eeneiige tweeling?

Het gaat er niet om of je tweeling identiek is, maar of je tweeling een placenta deelt (monochoriale tweeling). Als je zwanger bent van monochoriale tweelingen, dan heb je meer kans op complicaties. Hoewel de meeste monochoriale tweelingen gezond worden geboren, kunnen ze ook kans hebben op het zogenaamde ‘Tweeling Transfusie Syndroom’ (TTS). TTS treedt op als er een onbalans is in de placentaire bloedvaten. Dit betekent dat een kind van een tweeling te veel bloed krijgt en het andere kind te weinig. Je wordt goed in de gaten gehouden en krijgt extra controles en echo’s.

Zal het duidelijk zijn of mijn baby’s identiek zijn als ze worden geboren?

Af en toe is het niet mogelijk om te vertellen of baby’s een eeneiige tweeling zijn terwijl ze nog in de baarmoeder zitten. In dat geval zul je het pas zeker weten nadat je baby’s zijn geboren. Als je al heel vroeg wilt weten of je tweeling identiek is, is een DNA-test de meest nauwkeurige manier om erachter te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in