Samen Zwanger - EHBO bij kinderen

Kinderen en kleine ongelukjes horen bij elkaar. Ze worden sneller, mobieler en gaan op onderzoek uit. Heel normaal, maar als er een echt ongeluk(je) gebeurt, weet jij dan wat je moet doen? Het blijkt dat maar weinig ouders weten hoe ze hun kind zelf eerste hulp kunnen geven. Wil jij dat wel, volg dan de cursus ‘EHBO bij baby’s en kinderen’.

Het is niet nieuw dat de meeste ongelukken en ongelukjes in en om het huis plaatsvinden. Alleen al de klussers en doe-het-zelvers waren in 2015 goed voor 120.000 ongevallen, waarbij 24.000 mensen op de spoedeisende hulp terecht kwamen. Bij kinderen zijn die cijfers nog veel indrukwekkender; elk jaar komen gemiddeld rond de 140.000 kinderen op de spoedeisende hulp terecht, terwijl maar liefst 10.000 daarvan in het ziekenhuis opgenomen moeten worden. Meer dan 50% van deze ongevallen vindt in en om het huis plaats

Vallen

Vooral het vallen staat met stip bovenaan als het om ongelukken van kinderen gaat: meer dan 65% wordt daardoor veroorzaakt. Dat vallen gebeurt thuis (meer dan 30%) en ook op straat, op school, in het kinderdagverblijf en op tal van andere locaties. Voorop staat het vallen van trappen, speel- en gymtoestellen, van de commode, enzovoorts. En ook door struikelen, uitglijden en tegen iets of iemand aanbotsen. Naast wonden, kneuzingen en fracturen aan allerlei ledematen, komt hoofdletsel door valongelukken relatief veel voor, vooral bij jonge kinderen waarvan bijna 50% door hoofdletsel op de spoedeisende hulp terecht komt. In de meeste gevallen voor licht of ernstig hersenletsel.

Andere oorzaken

Na vallen is vergiftiging door inslikken van medicijnen en huishoudelijke middelen (afwastabletten, was- en schoonmaakmiddelen) de belangrijke ongevalsoorzaak bij kinderen. Berg al die middeltjes daarom dus altijd goed, buiten hun bereik en achter deugdelijk gesloten deuren op! Andere oorzaken zijn onder meer verslikken, verbranding door hete vloeistoffen (water, thee, etc.), ongevallen in het verkeer (spelen op straat, plotseling oversteken) en verdrinking in een badje, een vijver, een zwembad of open water.

Wat kun je zelf doen?

Is het ongeluk(je) eenmaal een feit dan is het de vraag wat je zelf op dat moment kunt doen. En hoe snel. Dat begint met het vermijden van direct opkomende schrik en paniek bij jezelf. Als die gevoelens de overhand nemen, ga je verstarren en ben je niet -of pas na enige tijd- in staat om te handelen. Kostbare tijd gaat dan verloren. Die schrikseconde kun je vermijden door een speciale EHBO-cursus voor kinderen te volgen. Los van dat je daar veel van leert, bevrijdt die kennis je van de eerste paniek en win je kostbare tijd waardoor je je kind ècht hulp kunt bieden. Op het internet vind je veel informatie en mogelijkheden om je onder andere online voor een cursus in te schrijven. Een echte aanrader!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in