EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een techniek die steeds vaker wordt gebruikt bij de behandeling van een bevallingstrauma en al een lange tijd succesvol wordt toegepast bij de behandeling van PTSS (posttraumatische stresstoornis) bij oorlogsveteranen.

Verwerken van je bevallingstrauma

EMDR kan je helpen bij het verwerken van je bevallingstrauma. Een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van EMDR zorgt ervoor dat de herinnering aan een (negatieve) gebeurtenis blijft bestaan, maar dat de gevoelens die jij daar onbewust aan hebt gekoppeld worden verminderd of zelfs helemaal verdwijnen. Je kunt zeggen dat de scherpe randjes van de negatieve herinnering en de daaraan gekoppelde negatieve emotie verdwijnen en dat er in je hoofd ruimte ontstaat voor andere (positievere) emoties.

EMDR

Tijdens een EMDR-sessie word je gevraagd om een simpele taak te doen. Met je ogen volg je een lichtje of de vingers van de therapeut, die van links naar rechts gaan. Je kunt het vergelijken met het kijken naar een tenniswedstrijd, zonder dat je je hoofd beweegt. Tijdens deze taak word je gevraagd om aan het traumatische moment te denken. Je zet als het ware de film van herinneringen stil op het heftigste moment. Door zowel aan de traumatische gebeurtenis terug te denken, als deze simpele taak uit te voeren, wordt je werkgeheugen overbelast. Je hersenen krijgen ‘teveel informatie’ tegelijkertijd te verwerken en dit zorgt ervoor dat negatieve gevoelens en/of emoties worden losgekoppeld van het trauma. Het uiteindelijke resultaat is dat je zonder heftige emoties terug kunt denken aan de bevalling.

Effect

Een behandeling met EMDR heeft over het algemeen snel effect; meestal zijn er maar 1 tot 3 sessies nodig om de klachten te verminderen of helemaal te laten verdwijnen. Als je dagelijks last hebt van terugkomende negatieve herinneringen of flashbacks over een bepaald moment tijdens de zwangerschap, de bevalling of ná de bevalling (kraamtijd), en als dit invloed heeft op je dagelijkse functioneren, je relatie of je slaap, dan zou EMDR wel eens een oplossing voor je kunnen bieden. Een ervaren Bevallingsverwerkingsspecialist kan je hier zeker verder bij helpen.

Auteur: Susanne Laverman, Bevallingsverwerkingsspecialist/Psycholoog

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in