Samen Zwanger - Een coach bij elke wee

Wil jij naast de verloskundige of gynaecoloog een vraagbaak die je helpt om goed voorbereid te zijn op de geboorte van je kindje? Een ervaren vrouw die je helpt bij het maken van een realistische geboortewens? Dan is een geboortecoach iets voor jou! 

Een geboortecoach, ook wel doula genoemd, kan jou en je partner op verschillende manieren ondersteunen tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de geboorte. Tijdens de zwangerschap geeft ze jou en je partner onder andere informatie over de opbouw van de weeën en de ontsluiting, vertelt ze over de verschillende massagetechnieken en leert ze deze aan je partner. Een geboortecoach gaat samen met jou en je partner onderzoeken waar jij je prettig bij voelt, hoe jij je het beste kunt overgeven aan de weeën en de controle kunt loslaten. Een geboortecoach staat naast je, leeft mee en denkt mee. Ook helpt ze met het schrijven van de geboortewens.

Geboortewens

Steeds meer geboortecoaches spreken van een geboortewens in plaats van een geboorteplan. Je schrijft immers je wensen op. Een geboorte kun je niet plannen. Een goede geboortewens helpt je in de voorbereiding op de geboorte, zodat je hier met vertrouwen naar toe leeft.

Het schrijven van de geboortewens is het belangrijkste onderdeel van de begeleiding tijdens de zwangerschap. Een geboortecoach vraagt naar jouw wensen en vertelt je over de keuzes die je kunt maken voor, tijdens en na de geboorte. Je hebt namelijk meer te kiezen dan alleen de plek waar je wilt bevallen en hoe je wilt bevallen. Heb jij al nagedacht over het moment dat de navelstreng wordt doorgeknipt, wil jij een injectie om de placenta geboren te laten worden en wil jij dat je kindje vitamine K krijgt? De geboortecoach luistert, stelt en beantwoordt vragen en helpt jou je wensen in kaart te brengen. Hierdoor kun jij een realistische geboortewens schrijven.

Iedereen schrijft de geboortewens anders. Kort en bondig, puntsgewijs, spiritueel of vanuit het gevoel. Belangrijk is dat je geboortewens eenvoudig en snel te lezen is. Maak je geboortewens daarom niet te lang, maximaal 1 tot 1,5 A4’tje. Geef je geboortewens tijdens een controle aan je verloskundige of gynaecoloog. Ze hebben dan nog tijd om vragen te stellen over jouw wensen, waardoor ze je goed kunnen ondersteunen tijdens de geboorte.

Geboortecoach

Een geboortecoach kan jou en je partner ook begeleiden tijdens de geboorte. Zij weet immers alles over jullie wensen, is continu aanwezig en helpt om de geboortewens na te leven. Als de geboorte anders verloopt dan gewenst kan ze jou steunen en coachen, zodat de geboorte een mooie ervaring wordt. Zij ondersteunt jou en je partner fysiek en emotioneel tijdens één van de belangrijkste momenten van je leven.

Een geboortecoach helpt je om van de geboorte een mooie en dierbare herinnering te maken. Een goede start voor jou en je kindje!

Auteur: Loes Datema, Geboortecoach/Doula, docent babymassage en zwangerschapscursus ‘2 Handen Op 1 Buik’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in