Het bekken bestaat uit een ring, die gevormd wordt door drie botstukken. Deze ring vormt de schakel tussen romp en benen. Zonder het bekken kan er geen krachtoverdracht plaatsvinden tussen romp en benen. Het bekken zorgt dus voor stabiliteit. Deze drie botstukken van het bekken worden verstevigd door banden en spieren. Voor de stabiliteit van het bekken is het belangrijk dat de botten, spieren en banden goed samenwerken.

Bekkenklachten komen veel voor bij zwangere vrouwen, maar dat wil niet zeggen dat alle zwangere vrouwen bekkenpijn hebben. 84% van de zwangeren geeft aan wel eens pijn te voelen in de lage rug/bekken. 22% van de zwangere vrouwen heeft klachten rondom het bekken (rug, liezen, schaambot, billen).

De banden die het bekken stabiel houden worden slapper vanaf het moment dat je zwanger bent, ze verweken als het ware. Deze verweking is nodig om het ongeboren kind de ruimte te geven tijdens de bevalling door het geboortekanaal te gaan. Het is dus een normaal verschijnsel. Klachten kunnen ontstaan doordat het lichaam niet of moeilijk in staat is de stabiliteit actief te herstellen. De meeste vrouwen zijn prima in staat om hun bekken te stabiliseren, maar soms moet er tijdens de verschillende fases in de zwangerschap even een nieuwe balans gevonden worden.

Typische bekkenklachten

Veelgehoorde klachten bij bekkenpijn zijn: Pijn rondom het schaambeen, en/of in de lage rug en/of bil. Vaak is er ook een gevoel van onmacht, alsof het been ‘niet meer wil’. Met name wanneer de vrouw vanuit rust weer in actie komt. Karakteristiek is ook de waggelgang. De spieren rond de heup zijn dan pijnlijk.  

Bekkenfysiotherapie

Het is zinvol om bij veranderingen van houding leren actief te ‘stabiliseren’. Een bekkenband kan hierbij helpen, ter ondersteuning. De spieren die belangrijk zijn voor het actief stabiliseren zijn de diepe dwarse buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren.

Bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut kan je leren deze spieren aan te spannen, op het goede moment. Daarnaast kan ze o.a. tips en adviezen geven omtrent houding (in de normale dagelijkse activiteiten en tijdens werk) en het vinden van een goede balans tussen activiteiten en rust. Hierdoor wordt het bewegen weer makkelijker en zullen de klachten verminderen.

Auteurs: Elise Poppe en Marijke Tijhuis, Master Bekkenfysiotherapeuten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in