Samen Zwanger - Emotionele impact van vruchtbaarheidsproblemen

Veel vrouwen zijn opgevoed met de veronderstelling dat ze op een dag moeder worden. Voor sommige vrouwen is het moederschap een belangrijk onderdeel van hun zelfbeeld. Voor anderen is het hun hoogste ambitie. Zelfs vrouwen die niet noodzakelijkerwijs moeder willen worden, worden beïnvloed door de verwachtingen van de samenleving. De druk om een ​​partner te vinden en een gezin te stichten kan enorm zijn en vrouwen die daartoe niet in staat zijn of die geen kind willen, kunnen het gevoel krijgen dat er iets mis met ze moet zijn. Ook mannen kunnen hier natuurlijk last van krijgen.

Schaamte en isolatie

Een man kan dezelfde frustratie en teleurstelling voelen als hij en zijn partner weer een nieuwe behandelingsronde zonder succes moeten meemaken. Het is waar dat aanhoudende vruchtbaarheidsbehandelingen een enorme tol kunnen eisen, zowel fysiek als emotioneel. Studies geven aan dat vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen in een groep even angstig en depressief zijn als vrouwen met kanker, hartaandoeningen of hiv. Een reden kan zijn dat de fysieke eisen van vruchtbaarheidsbehandelingen, waaronder bloedonderzoek, pillen, dagelijkse hormooninjecties, echografieën en operaties, een bron van stress en emotionele beroering kunnen zijn. Ook de samenleving faalt vaak in het herkennen van het verdriet dat wordt veroorzaakt door onvruchtbaarheid. Vandaar dat mensen die worstelen om zwanger te worden vaak de neiging hebben om hun verdriet te verbergen, wat de gevoelens van schaamte en isolatie alleen maar verder verhoogt.

Leven in de wacht

Terwijl ze een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, hebben veel mensen de neiging om te leven in maand-tot-maand cycli van hoop en teleurstelling, waarbij alles draait om ovulatiekalenders en de menstruatie. Terwijl ze door een strak schema van tests en behandelingen navigeren, zetten ze hun leven in de wacht. Vakanties worden uitgesteld en carrières verwaarloosd.

Liefdesleven

Veel stellen zeggen dat ze seks meer als een karwei zien dan dat het plezierig is. Bij de meeste vruchtbaarheidsbehandelingen moet je op specifieke tijden seks hebben – niet bepaald een ideale manier om in de stemming te komen of te genieten van seksuele spontaniteit. Als je merkt dat je seksleven verslechtert en de romantiek verdwijnt, neem dan een pauze in je behandelingen gedurende een maand of twee en probeer de liefde of het plezier in het leven weer samen terug te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in