Wasbare luiers gaan lang mee, probeer daar ook gebruik van te maken. Je kunt ze tweedehands kopen, voor meerdere kinderen gebruiken, en na de luierperiode weer verkopen. Luiers van biologische katoen zijn beter voor het milieu dan niet-biologische. En gebruik liever geen overbroekjes van PVC-kunststof.
Wasbare luier zo goed mogelijk gebruiken
De hoeveelheid extra was door wasbare luiers valt mee. Tot de baby 2 maanden oud is, gaat het om iets meer dan 1,5 was per week extra. Daarna wordt het steeds minder, tot ongeveer 1 was per week extra. Door bewust te wassen, kun je het milieu-effect van wasbare luiers beperken:
- Was de luiers gewoon met de andere was mee: op 40 graden is voldoende. Alleen bij darminfecties of hardnekkige vlekken is 60 graden nodig.
- Als je katoenen nachtinleggers of papieren inlegdoekjes gebruikt, hoef je de luiers minder heet te wassen. Gooi inlegdoekjes niet in het toilet, ook niet als op de verpakking staat dat het mag. De doekjes veroorzaken namelijk vaak verstoppingen, ook als ze wel afbreekbaar zijn.
- Gebruik geen wasverzachter: het katoen neemt daardoor minder vocht op.
- Droog de luiers aan de lijn. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten en is beter voor het milieu doordat de wasdroger veel energie gebruikt. Gebruik je toch een wasdroger? Kies dan voor een energiezuinige droger.
- Was altijd met een volle trommel: luiers kun je meewassen met de overige was. Is je wasmachine aan vervanging toe, kies dan een zo zuinig mogelijke.
Tips wasbare luiers
- Bij wasbare luiers denk je misschien nog aan katoenen lappen die je zelf moet vouwen. Maar er zijn hippe, moderne luiers van zacht materiaal met een voorgevormd broekje, die net zo makkelijk en comfortabel zijn als wegwerpluiers. Je kunt ze eenvoudig via internet bestellen: zoek op ‘wasbare luiers’ of ‘katoenen luiers’.
- Eerst even uitproberen? Koop niet meteen een hele voorraad wasbare luiers, maar begin met een probeerpakket.
- Zorg dat je de wasbare luiers en toebehoren voor de geboorte al in huis hebt. Tijdens de eerste dagen met kraamhulp heb je ook wegwerpluiers nodig om de eerste ontlasting(meconium) op te vangen.
- Met wasbare luiers zijn kinderen vaak eerder zindelijk, en dat scheelt in kosten en gemak.
- Gebruik bij wasbare luiers een katoenen of papieren inlegdoekje. Het inlegdoekje vangt de ontlasting op en het luierbroekje was je schoon op 40 graden.
- Overweeg tweedehands wasbare luiers te kopen, en kies als het kan voor luiers met een milieukeurmerk. Check hiervoor de Keurmerkenwijzer.
Wasbare luiers vergelijken
Er zijn verschillende soorten wasbare luiers: van een voorgevormde alles-in-één luier tot een ouderwetse vierkante katoenen lap met een overbroekje. Er zijn katoenen luiers en luiers van bamboe, hennep of kunststof. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de voorgevormde wasbare luier met een katoenen nachtinlegger net zo gebruiksvriendelijk is en net zo goed absorbeert als een wegwerpluier.
Productie van wasbare luiers
Wasbare luiers worden gemaakt van katoen (badstof), polyester, rayon, hennep en/of bamboevezel. Kies het liefst voor luiers van biologische katoen: die scoren het beste voor het milieu. De productie van gewone (niet biologische) katoen kost veel water en bestrijdingsmiddelen. Hennep en bamboe scoren op deze punten beter dan gewone katoen, maar voor het bewerken van bamboe zijn weer schadelijke chemicaliën en veel energie nodig. Wasbare luiers hebben vooral invloed op het milieu tijdens het gebruik: het wassen (en eventueel drogen) van de luiers kost energie, water en wasmiddel.
Keurmerk voor wasbare luiers
Het keurmerk Global Organic Textile Standard gaat over het gebruik van biologisch katoen. Een ander keurmerk dat voorkomt op luiers is Ökotex Standard 100, het stelt eisen op het gebied van chemicaliën zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen. Je vindt ze in de Keurmerkenwijzer.
Bron: Milieu Centraal