Vrouwen die hun baan zijn kwijtgeraakt door discriminatie vanwege zwangerschap of pril moederschap kunnen vanaf 22 mei terecht bij een speciaal meldpunt van het College voor de Rechten van de Mens. De toezichthouder hoopt beter zicht te krijgen op de risico’s die vrouwen lopen. Het College roept alle vrouwen op die met zwangerschapsdiscriminatie te maken hebben gehad, zich te melden.
Meldpunt zwangerschapsdiscriminatie op het werk
Om zwangerschapsdiscriminatie op het werk te verminderen opent het College voor de Rechten van de Mens een meldpunt dat op maandag 22 mei 2017 live gaat. Met de meldingen die binnenkomen, hoopt het College beter zicht krijgen op de risico’s die vrouwen lopen, op de consequenties van een niet-verlengd contract en op het hoe en wat van zwangerschapsdiscriminatie bij verschillende soorten tijdelijke en flexibele contracten. Het College roept daarom alle vrouwen op die met zwangerschapsdiscriminatie te maken hebben gehad, zich te melden.
Zwangerschapsdiscriminatie groot probleem
Discriminatie van vrouwen omdat zij in verwachting zijn of net moeder zijn geworden, komt te vaak voor. Jaarlijks krijgen tienduizenden vrouwen er mee te maken. In 2016 was het aantal vrouwen dat hier mee te maken had, slechts 2% minder dan het aantal in 2012.
Zeker vrouwen met een tijdelijk en flexibel contract lopen veel risico. Nieuwe contracten worden bijvoorbeeld op het laatste moment gewijzigd of tijdelijke contracten worden niet verlengd. Zwangerschap mag daar volgens de wet echter niet de reden voor zijn. Ook blijkt dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt vaker beloning of opslag mislopen en kritischer dan hun niet-zwangere collega’s gevolgd worden in hun functioneren.
Stappen zetten tegen zwangerschapsdiscriminatie
Nog afgezien van baanzekerheid blijkt volgens het college dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt vaker beloning of opslag mislopen en kritischer dan hun collega’s gevolgd worden in hun functioneren. Het kabinet maakte afgelopen maart bekend meer stappen te willen zetten tegen zwangerschapsdiscriminatie. Werkgevers en aanstaande moeders krijgen daarom ook extra voorlichting over hun rechten en plichten rondom de zwangerschap. Bijna de helft van alle vrouwen zou in meer of mindere mate te maken hebben met discriminatie tijdens de zwangerschap.
Bron: College voor de Rechten van de Mens en De Verloskundige