Sommige ziekenhuizen bieden wat ze noemen een vriendelijke keizersnede (of ‘gezinsgerichte’ c-sectie) aan voor vrouwen die hun baby via een keizersnede ter wereld brengen. Bij deze gentle sectio worden een paar kleine veranderingen in de procedure aangebracht om de keizersnede natuurlijker te laten voelen/verlopen.
Het verschil
Tijdens een keizersnede lig je plat op je rug, vastgebonden aan een operatietafel. Er wordt een scherm boven je middel gezet, zodat je niet hoeft te zien hoe de incisie wordt gemaakt.
Als je het moment van de geboorte wilt zien, kun je een verpleegster vragen het scherm iets te laten zakken zodat je je baby kunt zien. Na de bevalling, als je baby gezond is, kun mogelijk een glimp van hem opvangen, voordat hij wordt weggehaald voor pediatrische zorg, wat een half uur kan duren. Ziekenhuizen die een gentle sectio aanbieden, kunnen je bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden geven:
- Je baby kan langzaam worden afgeleverd, zodat de borst kan worden geperst op de weg naar buiten, zoals bij een vaginale geboorte, om de longen van vocht te zuiveren;
- Je baby wordt direct na de bevalling op je borst (en bedekt met een warme handdoek) gelegd voor onmiddellijk huid-op-huid contact. Hij mag de rest van de operatie bij je blijven en je begeleiden naar de verkoeverkamer;
- Je handen zijn niet vastgebonden en je dominante hand (die je het meest gebruikt) wordt vrij gehouden, zodat je je baby daarmee kunt vasthouden;
- Mogelijk krijg je na de operatie minder sedatie (slaapmedicatie), zodat je beter op je baby kunt letten.
Voordelen
Veel vrouwen die een keizersnede ondergaan voelen zich machteloos en niet betrokken bij de bevalling. Ze zullen hun baby misschien niet zien totdat ze in de verkoeverkamer zijn. Zelfs als ze hun baby kort in de verloskamer zien, zijn ze misschien zo verdoofd dat ze het zich niet meer kunnen herinneren.
Studies tonen aan dat vrouwen die een keizersnede hebben gehad minder tevreden zijn over hun bevallingservaring dan degenen die de bevalling op een natuurlijke manier hebben doorstaan en meer kans lopen op postpartumdepressie, problemen met de hechting en problemen met de borstvoeding.
Als je de geboorte van je baby kunt bekijken, kun je het gevoel krijgen dat je aan het proces deelneemt. En uit onderzoek is gebleken dat onmiddellijk huid-op-huidcontact helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en hartslag van de baby en vergemakkelijkt de hechting en succesvolle borstvoeding. Het is een ongelooflijk krachtige ervaring voor een nieuwe moeder om haar baby direct na de geboorte in haar armen te houden en te troosten. Pasgeborenen stoppen vaak met huilen als ze het geluid van de stem van hun moeder horen en de warmte van haar huid voelen.