Samen Zwanger - Griep

De griep is een infectie van de neus, keel en longen die door influenzavirussen worden veroorzaakt. Griep komt het meest voor tijdens het griepseizoen, dat ongeveer van oktober tot mei duurt.

Typische babygriepsymptomen

Bel de arts meteen als je baby typische griepsymptomen heeft om erachter te komen of hij moet worden onderzocht. Je kleintje kan een behandeling met antivirale middelen nodig hebben. Deze zijn goedgekeurd voor baby’s vanaf 2 weken en werken het beste als ze in de eerste twee dagen van de ziekte worden gebruikt.

Dit is een lijst van typische griepsymptomen (sommige daarvan, zoals hoofdpijn en spierpijn, zijn moeilijk te detecteren bij een baby!):

  • Koorts of zich koortsig voelen;
  • Rillingen;
  • Een droge en kuchende hoest;
  • Keelpijn;
  • Loopneus of verstopte neus;
  • Spier- of lichaamspijnen;
  • Hoofdpijn;
  • Vermoeidheid;
  • Braken en diarree (niet gebruikelijk, maar kan voorkomen).

Een kind met een verkoudheid daarentegen heeft meestal een lagere koorts, een loopneus en slechts een beetje hoesten. Door de griep voelen kinderen (en volwassenen) zich veel zieker en ellendiger dan bij een verkoudheid.

Baby’s jonger dan 12 maanden

Voor baby’s jonger dan 12 maanden zijn er wat extra voorzorgsmaatregelen als het gaat om koorts en hoest. Het is tijd om de arts te bellen als je baby:

  • Jonger dan 3 maanden is en een koorts van 38 graden Celsius of hoger heeft. Koorts bij een baby op deze leeftijd kan wijzen op een ernstige infectie of ziekte;
  • 40 graden Celsius koorts heeft;
  • Meer dan 24 uur lang last van de koorts heeft;
  • Een hoest ontwikkelt die na een week niet vermindert.

Ernstige symptomen van babygriep

Gezonde kinderen kunnen ook gevaarlijk ziek zijn van de griep. Bel 112 als je baby één van deze symptomen of aandoeningen heeft:
• Snelle ademhaling of moeilijke ademhaling;
• Blauwachtige of grijze huidskleur;
• Het niet drinken van voldoende vocht;
• Ernstig of aanhoudend braken;
• Niet wakker worden of niet communiceren;
• Zo prikkelbaar zijn dat hij niet vastgehouden wil worden;
• Griepachtige symptomen die beter worden maar dan terugkeren met koorts en erger hoesten;
• Andere aandoeningen (zoals hart- of longaandoeningen of astma) en als hij griepachtige symptomen ontwikkelt, waaronder koorts of hoest.

Oorzaken van griep bij baby’s

Als je baby in de buurt is van iemand met griep die hoest of niest, kan hij geïnfecteerde druppels via zijn mond of neus inademen. Mensen met griep zijn over het algemeen één of twee dagen besmettelijk voordat de symptomen beginnen en gedurende vijf tot zeven dagen erna. Kinderen kunnen langer besmettelijk zijn. Omdat de griep zich verspreidt als mensen in nauw contact met elkaar zijn, verspreidt het gemakkelijk door scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gezinnen. Mensen worden meestal één tot vier dagen na blootstelling ziek.

De ernst van de griep verschilt van persoon tot persoon, dus het is mogelijk om geïnfecteerd te zijn terwijl je er niks van merkt. Als je alleen milde symptomen ontwikkelt, is het gemakkelijk om te denken dat het een verkoudheid is en kun je onbewust het griepvirus aan anderen doorgeven.

Griepbehandelingen voor baby’s

Of de dokter nu wel of niet medicatie voorschrijft, je baby moet thuis blijven, voldoende rust krijgen en voldoende vocht binnen krijgen. Als hij vaste stoffen eet, probeer dan bevroren fruitrepen en soep of bouillon aan te bieden. Als je baby zich ongemakkelijk voelt, vraag dan aan de dokter of je hem een pijnstiller kunt geven, zoals paracetamol voor kinderen. (Geef aspirine niet aan een kind tenzij je arts het aanbeveelt. Het kan het Reye-syndroom activeren, een zeldzame maar levensbedreigende aandoening).

Weersta de drang om je arts te vragen om antibiotica, die alleen effectief zijn tegen bacteriën. Een virus veroorzaakt de griep – geen bacteriën – dus antibiotica zullen geen effect hebben. Antibiotica kunnen echter noodzakelijk zijn als je baby een secundaire bacteriële infectie ontwikkelt als gevolg van de griep, zoals een longontsteking, een oorontsteking of bronchitis.

Je baby zou zich binnen drie tot vijf dagen beter moeten gaan voelen. De koorts zal eerst breken, en dan moet zijn eetlust terugkeren. Maar dit is slechts een schatting – sommige kinderen (en volwassenen) hebben een hoest die twee weken of langer aanhoudt.

Preventie

Preventieve maatregelen zijn onder meer het krijgen van het griepvaccin en het toepassen van goede hygiëne.

Griepvaccin

Het vaccin krijgen is nog belangrijker als je baby in een risicogroep zit – bijvoorbeeld als hij diabetes heeft, een onderdrukt immuunsysteem, ernstige bloedarmoede, een chronische hart- of longaandoening (inclusief astma) of een nieraandoening. Helaas is het griepvaccin niet waterdicht. De effectiviteit hangt af van de algehele gezondheid van je baby (het is effectiever bij gezonde kinderen) en hoe goed het vaccin overeenkomt met het virus dat momenteel circuleert. In sommige jaren is het vaccin een betere match dan in andere jaren.

Als je baby na zijn vaccinatie de griep krijgt, is hij hoogstwaarschijnlijk besmet met een stam die het vaccin niet heeft gedekt. En natuurlijk beschermt het vaccin hem niet tegen andere virussen die lijken op de griep.

Hygiëne

Wees je bewust van een goede hygiëne om je baby gezond te houden. Was zijn handen met zeep en warm water en laat iedereen in het gezin ook vaak hun handen wassen. Gebruik een handdesinfecterend middel op basis van alcohol als je geen gebruik kunt maken van zeep en warm water.

Hoest en nies in een tissue en gooi die daarna gelijk weg. Vermijd het aanraken van je ogen, neus en mond. Maak badkamer- en keukenoppervlakken en speelgoed regelmatig schoon. Houd je baby weg van mensen die mogelijk ziek zijn. Als iemand in het huishouden ziek is, zorg er dan voor dat die persoon zoveel mogelijk bij je baby wegblijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in